Hlavní obsah

Před pěti lety se raketoplán Endeavour vrátil ze své poslední cesty do vesmíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mys Canaveral (USA)/Praha

Americký raketoplán Endeavour, který se 1. června 2011 vrátil ze své poslední cesty do kosmu, byl dvě desítky let nejmladším členem americké vesmírné flotily. Na závěrečnou cestu na oběžnou dráhu se v plavidle, pojmenovaném po lodi, na níž James Cook vyrazil na svou první objevitelskou cestu, svezl i český pohádkový Krtek. Na palubu jej vzal americký astronaut Andrew Feustel, jehož manželka má české kořeny.

Článek

Endeavour byl do vesmíru poprvé vypuštěn v roce 1992 a americké flotile tehdy nahradil nešťastný Challenger, zničený při katastrofě v roce 1986. Původně se sice uvažovalo o tom, že by NASA upravila první raketoplán Enterprise, používaný na testy v atmosféře, nakonec se ale postavil zcela nový kus.

Endeavour, v jehož konstrukci našla uplatnění řada dílů, jež byly vyrobeny jako náhradní při stavbě lodí Discovery a Atlantis, se do vesmíru vypravil celkem pětadvacetkrát.

Muzejní exponát

Po letu Endeavouru definitivně završil éru amerických opakovaně použitelných kosmických letounů Atlantis, který se z úplně poslední cesty raketoplánu na oběžnou dráhu vrátil 31. července 2011.

Po konci jejich kariéry se o vesmírné stroje podělila různá muzea. Endeavour se nejprve v září 2012 svezl na hřbetu speciálně upraveného Boeingu 747 na losangeleské letiště, aby o měsíc později po několikadenní pozemní cestě dorazil do Kalifornského vědeckého střediska, kde je vystaven.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám