Hlavní obsah

Vědci učili robotickou včelu odpočívat, ušetří tak energii

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inženýři z Harvardské univerzity vyvinuli robotickou včelu RoboBee, tedy miniaturní létající dron, schopný pátrat po lidech v nesnázích. Například je hledat v troskách. Zařízení navíc opatřili schopností zavěsit se na rostliny či jiné předměty podobně, jako to dělá netopýr. Dron tím šetří energii. Díky tomuto vylepšení je nasazení nové třídy nenápadných dronů pro vojenský dohled nebo pátrací a záchranné operace zase o krok blíž realitě.

Foto: Reuters

Takto se umí pátrací dron z úsporných důvodů přisát na různé předměty, například rostliny.

Článek

Drobní hmyzí roboti jsou podle agentury Reuters schopni odpočívat díky elektrostatické přilnavosti, což je stejný princip, na jehož základě se například nafukovací balónek udrží na stěně poté, co byl třený o vlasy.

Udrží se prakticky všude

Robot disponuje dvojicí soustředných měděných elektrod chráněných plastem. Speciální polyuretanová pěna tlumí nárazy dronu při „přistávání vzhůru nohama“.

Takto může šetřit energii připevněn na různých typech povrchu. Sedět může na skle, dřevě či listech. Po nabití elektrod se díky působení elektrostatických sil udrží na jakémkoli vodorovném povrchu.

Dron tak nemusí při vyčkávání dlouho kroužit dokola či se jen vznášet ve vzduchu. Při vznášení vydává tisíckrát víc energie než při odpočinku.

Jeho mechanická křidélka mávnou 120krát za minutu, bez přestávky může létat až 30 minut. Pátrání umožňují světelné senzory inspirované hmyzíma očima.

Nové součástky na dosednutí váží pouhých 13,4 miligramu, celý robot pak 100 miligramů. Hmotnost tak odpovídá skutečným včelám.

Využitelnost v chirurgii

Tým z Harvardu pod vedením Roberta Wooda zdokonaluje zařízení již od roku 2007, kdy vzlétlo poprvé.

Wood navíc řekl BBC, že pro tyto roboty v budoucnu nebude nic nemožné. „Otevřou se nám nové obzory, můžeme je využít třeba i v mikrochirurgii,” dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám