Hlavní obsah

Policejní akademie se součástí ministerstva vnitra nestane, připustil Chovanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Samostatný zákon o vzdělávání na Policejní akademii, který z ní mohl udělat součást ministerstva vnitra, zřejmě nevznikne. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) ve čtvrtek informoval rektora této státní vysoké školy Josefa Salače, že hodlá přípravy zákona zastavit. Policejní akademie spadá do pravomoci ministerstva vnitra. Záměry úřadu kritizovala nejen vysoká škola, ale také Rada VŠ. Ta již v dubnu ministra vyzvala k zastavení tohoto zákona.

Foto: Petr Horník , Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

Pracovní návrh tezí k novému zákonu, které na konci března zástupci ministerstva vnitra předložili na jednání pracovní skupiny, počítal s převodem Policejní akademie pod vnitro. [celá zpráva]

Práce na návrhu zákona ale budou podle všeho zastaveny. Po čtvrtečním jednání s Chovancem to sdělil rektor Policejní akademie Josef Salač. „Pan ministr mě informoval, že hodlá návrh zákona o vzdělávání na Policejní akademii definitivně zastavit a tento stáhnout z plánu legislativních prací vlády. Osobně tento krok pana ministra velmi vítám,” uvedl.

Foto: Policejní akademie

Rektor Policejní akademie Josef Salač

Předkládaný záměr se částečně shodoval s odmítnutým pozměňovacím návrhem k novele vysokoškolského zákona. Tehdy byl odůvodňován ekonomickými úsporami a sjednocením právního postavení státních vysokých škol.

Akademie nevzdělává jen pro potřeby vnitra

Ani Univerzita obrany, která je součástí ministerstva obrany, protože na rozdíl od Policejní akademie vzdělává pouze pro potřeby tohoto resortu, nemá zvláštní zákon a je zahrnuta ve vysokoškolském zákoně.

Rada vysokých škol tak viděla v přípravách samostatného zákona ohrožení apolitičnosti Policejní akademie. Ta vzdělává příslušníky bezpečnostních sborů spadajících vedle vnitra i pod další resorty. Jde o Vězeňskou službu, Celní správu, Bezpečnostní informační službu a Generální inspekci bezpečnostních sborů. Chovance proto Rada VŠ už v dubnu vyzvala, aby práce na zákoně zastavil. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám