Hlavní obsah

Sedmnáctiletý český student se věnuje vědě, zdolává soutěže v ČR i USA

– Praha

Je mu 17 let a se svým projektem na boj s nebezpečnými kvasinkami rodu Candida sbírá ocenění v Česku i Spojených státech. Studenta Gymnázia a Střední odborné školy v Přelouči Jana Blahu si loni vybral Nadační fond Neuron a umožnil mu setkat se s nejlepšími českými vědci a splnit si tak „dětský vědecký sen”. Poté vyhrál národní kolo soutěže Expo Science AMAVET a nedávno skončil na třetím místě na mezinárodní soutěži I-SWEEEP 2016 v Houstonu v Texasu.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Student gymnázia Jan Blaha svým projektem na boj s kvasinkami rodu Candida sbírá ocenění v Česku i Spojených státech.

Článek

V létě se bude Blaha připravovat na největší středoškolskou soutěž světa v Los Angeles. Jeho projekt se zaměřuje na boj s nebezpečnou kvasinkou. Ta může v organismu způsobit závažné sepse, které se jen velmi obtížně léčí.

Úmrtnost postižených, především pacientů s HIV nebo oslabenou imunitou, dosahuje až 60 procent. Blaha ale zkoumá enzym, který urychluje hydrataci oxidu uhličitého.

„Já a moji profesoři máme hypotézu, že zablokováním tohoto enzymu jsme schopni zamezit růstu a šíření těchto kvasinek právě v prostředí s nízkou koncentrací oxidu uhličitého, což je i vzduch,” popsal.

Výsledkem projektu by mohl být vývoj dezinfekce, která by infekcím zabránila.

Vlastní projekt a zlepšení angličtiny

Blaha spolupracuje se špičkovým Ústavem organické chemie a biochemie (ÚOCHB) Akademie věd ČR a Univerzitou Pardubice. Na houstonskou soutěž se dostal z krajského kola letošního Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež v Pardubickém kraji, které také vyhrál. Konkurence v Houstonu byla velká, středoškoláci z celého světa zde představili na 600 projektů.

„V létě mě čeká práce na projektu. Chci ho posunout dál, přes rok se tomu věnovat a v květnu příštího roku mě čeká Intel-ISEF, největší konference pro středoškoláky na světě. Letos tam bylo 1800 lidí a většina měla vlastní projekt. Bude to prostě velký,” řekl.

Po maturitě chce v zahraničí studovat biochemii

V Houstonu měl podle Blahy každý student vlastní prostor, před veřejností i odborníky. Ti mu pak dávali různé otázky a hodnotili ho. „Myslel jsem si, že angličtina bude v pohodě, musím ale do Los Angeles ještě víc vytáhnout slovní zásobu a aktivněji se jí věnovat,” tvrdí.

Dalším Blahovým cílem je maturita, která jej čeká za dva roky. Poté by chtěl studovat univerzitu v zahraničí. Věnovat se chce stále biochemii.

Nadační fond Neuron podporují mecenáši. „Každým rokem vybíráme jednoho studenta, aby se mu splnil sen a posunul se v cíli stát se vědcem,” uvedla mluvčí fondu Lada Brůnová.

První rok fond vybral Davida Dvorského, který se zajímal o astrofyziku, a poslal ho na stáž do švýcarského CERN, Evropské organizace pro jaderný výzkum. Po něm následoval Jan Blaha, který absolvoval třítýdenní stáž na UOCHB u předního chemika Pavla Hobzy. Letos fond zvolil studenta Marka Brousila.

Reklama

Související články

Student ohromil svět svými dřevěnými hodinami

Japonský student Kango Suzuki nedávno upoutal svými dřevěnými hodinami, které každou minutu napíšou na destičku aktuální čas. Teď se o svém výtvoru rozhovořil...

Výběr článků

Načítám