Hlavní obsah

K ostravskému referendu kvůli slučování škol dorazila jen hrstka lidí

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Velmi nízkou účast mělo sobotní referendum k tématu slučování základních škol v nejlidnatější ostravské části Jih. Svůj názor vyjádřilo 3083 lidí, což je jen 3,57 procenta oprávněných osob. Aby bylo rozhodnutí z referenda závazné, muselo by přijít alespoň 35 procent lidí. Právu to sdělil radní Jihu Adam Rykala (ČSSD), který má na starosti školství.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

K referendu v Ostravě-Jihu dorazila v sobotu jen hrstka lidí.

Článek

„Odpověď ‚ANO‘ na první otázku referenda, která se týkala souhlasu se sloučením dvou sousedních základních škol v Hrabůvce na ulici Mitušova, zvolilo 318 lidí. Se sloučením nesouhlasilo 2667 voličů,“ upřesnila mluvčí Jihu Martina Gavendová.

Bude se přihlížet i k nezávazným výsledkům

Gavendová dodala, že ve druhé otázce referenda měli občané vyjádřit souhlas s tím, aby rada a zastupitelstvo Jihu rozhodovaly o slučování nebo rušení škol až po veřejném projednání s občany a zpracování odborné koncepce nezávislou třetí osobou.

„Na druhou otázku odpovědělo ‚ANO‘ 2803 voličů. Nesouhlasilo 231 lidí,“ doplnila.

„Přestože výsledky referenda pro nás nejsou závazné, budeme k nim přihlížet při své další práci,“ reagoval starosta Jihu Martin Bednář (ANO). Radní Rykala poznamenal, že kvůli nepříznivému demografickému vývoji prostě radnice musí dělat i nepopulární rozhodnutí. „Názory občanů však bereme vážně a v dalších krocích k optimalizaci sítě škol budeme více komunikovat s rodiči i učiteli,“ slíbil Rykala.

Hlasování probíhalo v sobotu od 10 do 18 hodin v obvyklých volebních místnostech v 96 volebních okrscích. Konání referenda nepoznamenaly žádné komplikace. Na jeho průběh dohlíželo kolem 500 lidí. Náklady na jeho uspořádání obvod odhaduje na 3,5 miliónu korun.

Rušení škol je možná chyba, ale dětí ubývá

Někteří lidé, kterých se Právo ptalo, proč dorazili hlasovat, sdělili, že přišli proto, aby to nebyly promarněné peníze. Mezi nimi byl i Luděk Šelong a paní Irena s manželem z Hrabůvky.

„Nám ale i vadí přístup radnice, že špatně komunikuje s rodiči. My už sice malé děti nemáme, ale ve školách jsou naši vnuci. Podle nás je chyba, že se ruší školy rodinného typu. Právě takové náš velký obvod, kde je velká kriminalita i u mladých, potřebuje. Na velkých školách není čas a prostor se dětem tak věnovat,“ zlobila se důchodkyně Irena.

Přestože k referendu dorazila jen hrstka lidí, Pavel Janík z přípravného výboru referenda jej podle ČTK považuje za úspěšné. Doufá, že výsledky referenda by mohly přimět některé zastupitele ke změně názoru. „Budeme se snažit apelovat na některé zastupitele, jestli nezváží změnu svého postoje,“ dodal Janík.

Obě základní školy v Mitušově ulici však již radnice spojila letos v lednu kvůli úbytku dětí. Podle informací z obvodu je nyní na Jihu ve školách volných kolem šesti tisíc míst. Školy jsou tak naplněny pouze z 56 procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám