Hlavní obsah

Rudý příliv na pobřeží Chile vyplavil tisíce měkkýšů

Novinky, abe
Chile

Škeble, slávky, krabi a další tisíce měkkýšů se v Chile otrávily takzvaným rudým nebo krvavým přílivem. Ten mají na svědomí přemnožené řasy. Tvorové tak uvázli na souostroví Chiloe v jižní části amerického státu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Moře v Chile vyplavilo tisíce otrávených měkkýšůVideo: Reuters

 
Článek

Analýza prokázala, že mlži jsou kontaminováni. Chilské zdravotnické orgány obyvatele varovaly, aby nezkoušeli měkkýše jíst. Místní námořnictvo uvedlo na internetových stránkách, že živočichové byli nalezeni u ostrovů Playa Grande de Cucao, Huentemo a Chanquin.

Rudý příliv nastává v okamžiku, kdy se přemnoží mikroskopická řasa Karenia brevis a začne produkovat toxiny. Ty jsou smrtící pro ryby a další mořské živočichy. Chemické látky mohou vyvolat také dýchací potíže u lidí kvůli produkci brevetoxinů, které mohou po vdechnutí do plic vážně poškodit DNA.

Předzvěst smrti

V dřívějších dobách se tento přírodní jev označoval jako ďáblovo dílo. Měl být špatným znamením a předzvěstí smrti. Dochází k němu většinou během babího léta nebo na začátku podzimu.

Někteří odborníci tvrdí, že rudý příliv je důsledkem vypuštění velkého množství odpadních látek do moře. Jiní zase říkají, že za to může nadměrný rybolov - ubývají tak ryby (například garnáti), kteří se řasami živí.

Reklama

Související články

Krvavý příliv mysticky zbarvil pobřeží

Dříve se tento přírodní jev označoval za dílo samotného ďábla. Znamenal špatné znamení nebo rovnou smrt. Dnes nazýváme přemnoženými řasami zbarvené moře jako...

Výběr článků

Načítám