Hlavní obsah

V pátek začíná v Praze největší studentská diplomatická konference

Novinky,

Závěrečná konference XXI. ročníku Pražského studentského summitu, největšího vzdělávacího projektu svého druhu ve střední Evropě, bude slavnostně zahájena v pátek 1. dubna. Do pražského hotelu Ambassador - Zlatá Husa se sjede téměř 400 studentů z ČR, Slovenska, Maďarska, Německa, Rakouska a Polska. V průběhu čtyř dní si vyzkoušejí simulace diplomatických jednání mezinárodních organizací OSN, NATO, Evropské unie a visegrádské skupiny.

Foto: archív AMO

Pražský studentský summit

Článek

„Pražský studentský summit se za více než dvě desítky let své existence vypracoval v projekt, který je unikátní i v celosvětovém kontextu. Za tu dobu jím prošly tisíce mladých lidí, kteří dnes často zastávají vrcholné pozice ve státní správě, byznysu či médiích, případně zakládají jiné neziskové organizace rozvíjející aktivní občanskou společnost,“ uvedl hlavní koordinátor akce Jakub Janik.

Nejlepší motivace

Studenti se po konferenci přesunou do Kongresového centra, kde budou jednat o krizi v Sýrii, o konfliktu s Ruskem, civilizačních chorobách, pracovních podmínkách žen ve světě nebo také o udržitelném rozvoji měst. Výstupy z těchto jednání se každoročně zasílají do reálných organizací.

Foto: archív AMO

„Nejlepší na celém summitu bylo množství inspirujících lidí, které jsem poznala. Neexistuje lepší motivace než být v partě lidí, která se chce dobrovolně naučit něco nového,“ sdělila studentka, která na projektu zastupuje zájmy Estonska.

Známí hosté

V rámci pátečního zahájení konference vystoupí například textař Michal Horáček, poslanec Karel Schwarzenberg (TOP 09), europoslankyně za hnutí ANO Dita Charanzová či filozof Jan Sokol. V minulosti projekt podpořili také Václav Havel a Madeleine Albrightová.

Pražský studentský summit je projekt pořádaný Asociací pro mezinárodní otázky (AMO), nevládní neziskovou organizací založenou za účelem výzkumu a vzdělávání v oblasti mezinárodních vztahů.

Reklama

Výběr článků

Načítám