Hlavní obsah

Ministryně Valachová chce zvýšit rozpočet školství o 18 miliard

– Karlovy Vary

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) požaduje na rok 2017 navýšení rozpočtu ministerstva školství o 18 miliard korun. Oznámila to při pondělní návštěvě Karlovarského kraje. O částce už jednala s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), zahrnuto v ní je také navýšení platů učitelů o deset procent. Rovněž vyjádřila svou podporu uměleckým školám.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD)

Článek

„Je to poměrně vysoká částka, 18 miliard. Ministr financí byl samozřejmě na prvním jednání ohromen, ale já se domnívám, že je potřeba popisovat věci pravými jmény. Těch 18 miliard má své konkrétní cíle a pro mě je důležité, abychom se s ministerstvem financí začali bavit jasně nejenom o rozpočtu 2017. Klíčový je pro mě střednědobý výhled,” uvedla Valachová. Její resort letos hospodaří s částkou více než 142 miliard korun.

Na platy 13 miliard

Vůči ministerstvu financí Valachová uplatila i své požadavky na zvýšení platů učitelů a dalších pracovníků ve školství o deset procent.

„Tyto požadavky jsou velmi ovlivňovány tím, jak budou úspěšné změny financování regionálního školství, které jsem předložila. A které do budoucna ukážou, jak dokážeme udržet výdaje ve školství transparentní a zaměřené tam, kam chceme – to znamená k dětem,” doplnila Valachová.

Rozpočet na platy učitelů by se měl v příštím roce navýšit o 13 miliard. Byly by určeny nejen na zvýšení platových tarifů, ale také na obnovu vyplácení osobního ohodnocení, které je teď v některých školách minimální, nebo zavedení nového tarifního stupně pro začínající pedagogy.

Nepodporovat vždy jen jeden typ vzdělávání

Během návštěvy Karlovarského kraje ministryně také podpořila umělecké a sportovní školy. Jejich síť by měla být do budoucna v každém případě zachována. Navzdory tomu, že Karlovarský kraj v posledních letech významně podporuje spíše technické vzdělávání, je zejména uměleckých škol v regionu dostatek. Jak Valachová uvedla, jejich kapacita by se ale neměla snižovat.

„Jde mi o to, aby celá naše vzdělávací soustava byla vyvážená. Aby to nebylo tak, že 20 let jsme zapomínali na podporu technických oborů a teď na to žehráme. A potom abychom se za dalších deset, 20 let probudili a řekli si, že tady jsme udělali chybu – nemáme zase odborníky z psychologie, sociologie, odborníky z oblasti cizích jazyků, nemáme nadané umělce,” uvedla ministryně.

„Nejsem ale vůbec spokojena se sítí škol poskytujících sportovní přípravu. Tam se obávám, že už jsme překročili určitý Rubikon a sportovní školy vyjma sportovních gymnázií už fungují pouze na určitém nadšení ředitelů a učitelů,” dodala Valachová.

V České republice je 488 základních uměleckých škol, ve kterých studuje 247 000 žáků. Aktuálně nabízejí čtyři základní obory – hudební, kam chodí 65 procent žáků, taneční (11 procent), výtvarný (20 procent) a literárně-dramatický (čtyři procenta).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám