Hlavní obsah

Řidič tramvaje, nová brigáda pro studenty VŠ v Brně

– Brno

Brněnský dopravní podnik se chce do budoucna vyhnout nedostatku řidičů a zaměstnanců v technických profesích. Proto nabízí dlouhodobé brigády pro vysokoškolské studenty starší 21 let, kteří budou moci v létě absolvovat kurzy řidičů tramvají. Podobné brigády pro studenty se podniku už v minulosti osvědčily.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

Do budoucna by měli být vysokoškoláci potenciální zásobárnou vyzkoušených a kvalitních pracovníků, uvedla mluvčí dopravního podniku Barbora Lukšová. V současnosti má dopravní podnik 1400 řidičů všech trakcí.

Další pracovní uplatnění

Naposledy dopravní podnik pořádal obdobné kurzy před osmi lety, když potřeboval řidiče autobusů. Letos potřebuje více řidičů kvůli vyšším dopravním výkonům proti předchozím letům.

„Kromě okamžité výpomoci však získává dopravní podnik i vysokoškoláky z technických oborů, kteří mají o dopravu zájem a na trhu je jich nedostatek. V minulosti se tito brigádníci osvědčili a řada z nich u nás našla uplatnění,” uvedl generální ředitel Miloš Havránek.

Studium, řidičský průkaz a psychotesty

Kromě podmínky vysokoškolského studia musí mít zájemci i řidičský průkaz, projdou také psychologickým testem a zdravotním vyšetřením.

„Projít testy je obtížné a konkurence na trhu se zvyšuje díky přibývání pracovních míst. Proto chceme být připraveni,” řekla Lukšová.

Od února, kdy vstoupila v platnost nová kolektivní smlouva, se průměrný plat řidiče v dopravním podniku zvýšil na 27 500 korun. Někteří dopravci, zpravidla soukromí, si stěžují na nedostatek řidičů a velkou fluktuaci. S tím se zatím dopravní podnik nepotýká.

Celkem má dopravní podnik 2700 zaměstnanců, řidičů je tedy o něco více než polovina. Z toho 631 je autobusových, 266 trolejbusových a 510 tramvajových, jejich průměrný věk je 46 let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám