Hlavní obsah

Hubbleův teleskop zachytil galaxii z úsvitu vesmíru

Hubbleův vesmírný teleskop zachytil galaxii pojmenovanou GN-z11, která se při pohledu ze Země nachází v souhvězdí Velké medvědice ve vzdálenosti 13,4 miliardy světelných let. Je tak jen o něco mladší než vesmír sám, uvedla NASA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hubbleův teleskop zachytil nejvzdálenější galaxiiVideo: Reuters

 
Článek

„Udělali jsme velký krok nazpět v čase. Vidíme galaxii z doby, kdy vesmír byl zhruba na třech procentech svého věku,” popsal Pascal Oesch z univerzity Yale.

V době, kdy galaxie existovala, byl vesmír starý 400 miliónů let, dnes se odhaduje, že má zhruba 13,7 miliardy let.

Zachycení podobně starých objektů vědcům pomáhá ve výzkumu toho, jak vesmír vznikl.

Teleskop galaxii našel pomocí tzv. rudého posuvu, což je jakýsi úbytek záření, který je způsoben neustálým rozpínáním vesmíru, tedy vzdalováním se přijímače a vysílače. Čím jsou vzdálenější, tím je větší i posuv. Pomocí jeho velikosti mohou astronomové určit stáří objektu.

Hranice viditelného

GN-z11 má rudý posuv 11,1. Původně astronomové předpokládali, že je vzdálena „jen” 13,2 miliardy světelných let, nová měření ale ukázala, že je ještě starší. Nachází se na samé hranici toho, co teleskop může zachytit. Při větším posuvu už je světlo příliš daleko v infračerveném spektru a teleskop ho nerozliší.

„Je neuvěřitelné, že takto masivní galaxie existovala jen 200 miliónů let poté, co se začaly ve vesmíru formovat první hvězdy. Musely se tvořit obrovskou rychlostí, že byly schopny v tak krátkém čase vytvořit galaxii,” neskrýval nadšení Garth Illingworthz kalifornské univerzity v Santa Cruz, která se na objevu podílela.

Nejde o první vzdálenou galaxii, kterou teleskop zachytil v podobné vzdálenosti. Už v roce 2012 byla pozorována galaxie MACS0647-JD vzdálená 13,3 miliardy světelných let.

Reklama

Výběr článků

Načítám