Hlavní obsah

Novým rektorem JČU se stal děkan Teologické fakulty Tomáš Machula

– České Budějovice

Současný děkan Teologické fakulty Tomáš Machula se stane novým rektorem Jihočeské univerzity (JČU). V dubnu vystřídá Libora Grubhoffera, který už nekandidoval. Rektora ve čtvrtek zvolil Akademický senát. Šlo o čtvrtou volbu, ve třech předchozích nezískal žádný z tehdejších kandidátů nadpoloviční většinu hlasů.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Novým rektorem Jihočeské univerzity se od dubna stane stávající děkan Teologické fakulty Tomáš Machula.

Článek

Kromě Machuly o funkci usilovala ještě prorektorka JČU Dagmar Škodová Parmová. Rektor soukromé českobudějovické Vysoké školy evropských a regionálních studií Luboš Pána kandidaturu stáhl.

Machula získal potřebnou nadpoloviční většinu ve 2. kole. V tom jej podpořilo 21 senátorů. „Rektorské klání bylo tentokrát docela klidné a umírněné. Budu se snažit univerzitu vést tam, kam jsem slíbil, to jest ke kvalitě,” řekl Machula.

Letos mu končí mandát děkana Teologické fakulty. Čtyřiačtyřicetiletý Machula bude nyní čekat, až jej rektorem jmenuje prezident.

„Obvykle to nějakou dobu trvá, takže se to možná nestihne ani do toho 1. dubna. Já to docela vítám, protože jsem se na funkci nemohl dlouhodobě připravovat, jelikož kandidatura na rektora pro mě byla spíše východiskem z nouze, do níž se univerzita dostala. To znamená, že každý čas na přípravu týmu a vyřízení dalších povinností, je pro mě vítaný,” uvedl Machula.

Podle neúspěšné kandidátky se rozhodlo správně

Při svém představování v úterý řekl, že pokud bude zvolený, nepočítá se současným rektorem Liborem Grubhofferem na funkci ve vedení univerzity. V pátek uvedl, že zatím nechce žádné konkrétní osoby, s nimiž by rád spolupracoval, jmenovat.

„Nechci předbíhat a být konkrétní, ale na rovinu říkám, že vždycky je lepší nějakou kontinuitu zachovat,” řekl.

Podle současné prorektorky a další kandidátky Škodové Parmové rozhodli akademičtí senátoři správně. „Univerzita bude mít důstojného rektora, který ji povede správným směrem,” řekla po volbě.

Grubhoffer, jenž univerzitu vede od roku 2012, je známý svou kritikou Miloše Zemana. Prezident ho opakovaně nepozval na předávání státních vyznamenání, které se koná 28. října, a kam zve většinu rektorů. Grubhofferovi končí rektorský mandát 31. března. Pokud by do té doby prezident Machulu nejmenoval, univerzitu povede prorektor.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám