Hlavní obsah

Vědci rozluštili tajemství lidských šedin

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Objev prvního šedého vlasu v kštici bývá pro leckoho deprimující. Lze tomuto nápadnému signálu stárnutí předejít? Britští vědci z University College London objevili gen, který šedivění způsobuje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Už dříve byly známy některé úseky genomu, které souvisejí s plešatěním a barvou vlasů. Je to však poprvé, co byl identifikován lidský gen způsobující šedivění vlasů,“ oznámil šéf týmu Kaustubh Adhikari.

Na konto výhledu na praktické zúročení výsledků výzkumu dodal: „Předejít šedivění je tedy možné, a dokonce by nemuselo být nereálné proces šedivění vlasů zcela zvrátit.“

Šance pro policii, ale také pro byznys

Jejich studii zveřejnil časopis Nature Communications. Badatelé se v ní opřeli o podklady zkoumání 6600 lidí z etnicky pestré Latinské Ameriky. Ve vzorku bylo zastoupeno nejen domorodé indiánské a příchozí bělošské obyvatelstvo, nýbrž i černoši, jejichž předchůdci se do Ameriky dostali jako otroci.

Šedivění způsobuje úbytek melaninu, který ovlivňuje zbarvení pleti, vlasů i oční duhovky. Adhikari a jeho kolegové věří, že díky identifikaci příslušného genu IRF4 bude možné časem vyvinout léky či kosmetické prostředky, které by spouštěč šedivění „vypínaly“.

„Pokud mechanismus šedivění pochopíme ještě lépe, mohli bychom najít nové cesty, jak šedivění zastavit,“ ujistil Adhikariho spolupracovník Andres Ruiz-Linares.

Pokud se to jednou povede, otevře se tím opravdu dobrý byznys, protože jen Britové vydají za barvy na vlasy ročně milióny liber.

Měnit barvu očí?

Nové přípravky by navíc neznamenaly jen včasnou pojistku před nežádoucím šedivěním, ale díky nim by teoreticky šlo zásadně měnit barvu vlasů, a dokonce i očí.

Jak podotkl britský list Daily Telegraph, objev by se dal využít i pro policejní praxi: umožnil by například specifikovat profil podezřelých osob opřený o genovou stopu z místa činu. Šlo by tak stanovit, zda měl dotyčný kudrnaté vlasy nebo modré oči a zda už byl či nebyl šedivý.

Zmíněný vědecký tým identifikoval i několik dalších genů, které mají vliv na tělesný vzhled. Gen EDAR prý ovlivňuje to, zda člověku vyroste bujný plnovous, zatímco zkratka FOXL2 označuje část genomu, jež rozhoduje o hustotě očních řas. A PRSS53 má pro změnu vliv na kudrnatost vlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám