Hlavní obsah

Školské odbory žádají vyšší platy pro učitele

– Praha • Aktualizováno

Školské odbory žádají zvýšení platů učitelů i nepedagogických pracovníků v příštím roce minimálně o deset procent. Stálo by to asi osm miliard korun. Vedle ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) kvůli tomu chtějí dopisem oslovit i premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) a ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf školských odborů František Dobšík

Článek

Růst platů učitelů i nepedagogických pracovníků by se měl stát čtvrtou prioritou ministerstva školství i celé vlády, tvrdí odbory. Požadovaný minimálně desetiprocentní růst by podle předsedy Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Františka Dobšíka znamenal přiblížení k cíli, aby měli pedagogové 130 procent průměrné mzdy.

Nástupní tarifní plat učitele by se měl zvýšit asi o dva tisíce na 23 tisíc korun, u nejzkušenějších pedagogů by základní plat mohl růst asi o tři tisíce na 30 tisíc korun. „To si myslím, že by bylo motivační, smysluplné a na místě,” řekl Dobšík. Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) dříve opakovaně tvrdila, že růst platů učitelů bude podporovat.

Ve veřejném sektoru celkově rostly platy více

Pracovníkům ve školách se stejně jako ostatním státním zaměstnancům v posledních dvou letech zvyšovaly výdělky. Reálná čísla za první tři čtvrtletí ale Dobšík považuje za alarmující.

„V celém veřejném sektoru rostly platy za 1. až 3. čtvrtletí o 3,5 procenta, zatímco pedagogům o 2,8 procenta,” řekl. Dodal, že celoroční průměry, které zatím nejsou k dispozici, mohou ovlivnit odměny vyplácené na konci roku.

Od listopadu 2015 se platy učitelů zvyšovaly průměrně o 3,3 procenta. Nejvíce si polepšili matadoři s více než dvaatřicetiletými zkušenostmi, kteří si také díky vytvoření nového stupně podle délky praxe polepšili o 1590 korun měsíčně na 27 940 korun hrubého.

Začínajícím pedagogům tabulkový plat vzrostl z 21 tisíc na 21 530 korun. Jde o dvanáctou platovou třídu, kam spadá drtivá většina kvalifikovaných učitelů základních a středních škol.

Reklama

Související články

OECD: Nejmíň berou kantoři v ČR

Čeští učitelé se svými platy se v porovnání s průměrnou mzdou umístili na posledním místě žebříčku nejvyspělejších zemí OECD. Jako slabou hodnotí také výroční...

Výběr článků

Načítám