Hlavní obsah

Dramata z mikrosvěta pod našima nohama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mikrosvět kolem nás je pouhým okem neviditelný, přesto dokáže být fascinující. Každým okamžikem se v něm odehrávají životní dramata a byla by škoda, kdybychom je pomíjeli jen proto, že je běžně nevidíme. Snímky soutěže o nejlepší záznam mikrosvěta zobrazují život odehrávající se přímo pod našima nohama.

Foto: Reuters

Nálevník požírá svou kořist

Článek

První příčku soutěže výrobce snímací techniky Nikon obsadilo video Wima van Egmonda z nizozemského Micropolitan Museum, který natočil dění v kapce vody z kamarádova zahradního rybníčku.

Nálevník chobotěnka na něm požírá kolegu stejného kmene, avšak jiného druhu, totiž paplísenku. Tito jednobuněční živočichové se nacházejí v každé kapce vody na Zemi a v tomto snímku je van Egmond zvětšil 250krát.

Druhé místo obsadilo video Američanky Danielle Parsonsové z televizní stanice Wonder Science. Ta ovšem nešla tak hluboko a při zvětšení 40-100násobném natočila obsah termitích střev, konkrétně proud bičíkatých prvoků Trichonympha, kteří pomáhají trávit celulózu z dřevité potravy.

Třetí místo získaly zrychlené záběry Gonzala Avily z univerzity v australském Aucklandu. Larva parazita se v desetinásobném zvětšení dostává ven z těla svého hostitele, zde housenky můry, ne nepodobna vetřelci ze známého filmu.

Následně si vytváří zámotek předtím, než se zakuklí. Podle agentury Reuters trvalo natočení těchto záběrů několik hodin.

Přestože se zdá, že housenka můry je jen ubohou nevinnou obětí, plní larvy lumčíkovitých (Cotesia urabae) velmi prospěšnou roli v regulaci populace tohoto hmyzu. Ten při přemnožení vážně poškozuje blahovičníky (eukalypty) v Austrálii i na Novém Zélandě.

Reklama

Výběr článků

Načítám