Hlavní obsah

První transplantace lidské hlavy se komplikuje. Lékařům se do zákroku nechce

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již dva měsíce uplynuly od doby, kdy se chirurg Sergio Canavero snažil přesvědčit lékaře na setkání Americké akademie neurologických a ortopedických chirurgů v Marylandu, aby mu pomohli uskutečnit jeho ambiciózní plán. Italský lékař chce uskutečnit vůbec první transplantaci hlavy, jenže jeho kolegům se do toho vůbec nechce.

Foto: Profimedia.cz

Zleva dobrovolník Valery Spiridonov a italský chirurg Sergio Canavero

Článek

Za poslední dva měsíce se nepřihlásil ani jeden dobrovolník, který by byl ochotný při zákroku Canaverovi asistovat. Dostatečným lákadlem podle všeho nejsou ani peníze. Na operaci totiž italský chirurg shání 7,5 miliónu liber, tedy v přepočtu bezmála 283 miliónů korun. A část z těchto financí by měla jít jako honorář právě operujícím lékařům.

Italský chirurg prezentoval svůj záměr na transplantaci hlavy v USAVideo: Novinky/Reuters

Jenže lékařská obec vesměs stojí za názorem, že výsledek operace je velmi nejistý a chirurg chce na sebe pouze upoutat pozornost. Pacient prý nemá šanci takovýto zákrok přežít.

Canavero je sice jiného názoru, ale v zákroku mu kromě absence pomocné síly chybí další důležitá věc – za více než rok se mu nepodařilo sehnat investora, který by chtěl do riskantní operace milióny investovat. Samotný italský chirurg sice tvrdí, že jednání s potencionálními investory se pomalu chýlí ke konci, žádné hmatatelné výsledky ale zatím neprezentoval.

Není to jen úžasná příležitost pro mě, ale také pro další generace.
dobrovolník Valery Spiridonov

Operaci by nicméně chtěl uskutečnit už v roce 2017 v Londýně. Prvního dobrovolníka, jenž je ochoten transplantaci hlavy podstoupit, již Canavero sehnal. Třicetiletý Rus Valery Spiridonov, který trpí vzácnou spinální svalovou atrofií, kvůli níž se prakticky nemůže pohybovat, se přihlásil už loni v březnu. [celá zpráva]

„Není to jen úžasná příležitost pro mě, ale také pro další generace. A to ať už bude výsledek operace jakýkoliv,“ prohlásil Spiridonov s tím, že samozřejmě počítá i s variantou, že by se operace nepodařila. „Samozřejmě mám strach,“ podotkl.

BEZ KOMENTÁŘE: Rus Valery Spiridonov chce podstoupit transplantaci hlavy

Canaverova metoda není nijak převratná. Vychází z podobných pokusů na zvířatech, které se uskutečnily už v 70. letech minulého století. U lidí ale pokusy o propojení míchy dosud selhávaly. Podle Canavera ale prohloubení znalostí a technologického pokroku v neurochirurgii už úspěšné spojení míchy u lidí umožňuje.

„Jsem o tom skálopevně přesvědčen. Všechny potřebné technologie pro transplantaci hlavy máme již k dispozici,“ prohlásil již dříve italský chirurg s tím, že nyní je již zapotřebí sehnat pouze tělo dárce, u kterého nastala mozková smrt.

Odpůrci: Chce akorát upoutat pozornost

Podle odpůrců se snaží chirurg na sebe pouze upoutat pozornost. U zákroku navíc přetrvává celá řada otázek. Pokud by například měl člověk s novým tělem děti, nebyly by jeho, nýbrž dárce, z jehož těla by pocházelo sperma, případně vajíčka?

Podle Canavera ale procedura s sebou žádné etické kontroverze nenese, protože bylo vybíráno pouze mezi dobrovolníky, u kterých neexistuje žádná jiná šance na léčbu.

Transplantací hlavy, nebo přesněji řečeno těla, ovšem Canaverovy plány nekončí. Pokud podle něj věda pokročí v klonování lidí, bude možné, aby si pacienti v určitém věku nechali zkopírovat své vlastní, mladší tělo ze vzorku své DNA. Na ně by pak chirurgové nasadili jejich hlavu, takže by si lidé uchovali svou osobnost i vzpomínky a žili by déle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám