Hlavní obsah

Investujte do antibiotik, jinak máme 10 miliónů mrtvých ročně, bije na poplach analýza

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Už v roce 2050 by se svět mohl potýkat se závažnými problémy v souvislosti s rostoucí odolností bakterií proti současným antibiotikům. Bývalý šéf Goldman Sachs Jim O’Neill, kterého britský premiér David Cameron pověřil analýzou rizik spojených s rezistentními bakteriemi, vyzývá státy světa k investicím do nových antibiotik.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zmutované kmeny bakterií podle něj mohou ročně zabít 10 miliónů lidí a globální ekonomiku připravit o sto biliónů dolarů. O’Neill podle britského deníku The Independent navrhuje založení nové globální organizace, která by farmaceutickým firmám zajišťovala finance na vývoj nové generace antibiotik.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vědci jsou si už nyní vědomi nebezpečí, kterému moderní medicína čelí v souvislosti s čím dál odolnějšími bakteriemi. Časem by se i rutinní operace mohly stát vysoce rizikovými jen kvůli zvýšenému riziku nákazy, protože v současnosti úspěšně používaná antibiotika mohou být brzy k ničemu.

Připomínají, že bojovat proti zvyšování rezistence baterií lze rozumnějším předepisováním a odpovědnějším užíváním současných antibiotik, volají ale také po vývoji nových preparátů.

Žádný nový lék za posledních 25 let

Navzdory tomu, že současná generace antibiotik ztrácí účinnost, za posledních 25 let nebyl vyvinut žádný nový přípravek, upozornil O’Neill. „Už několik desetiletí nebyla vyrobena nová generace antibiotik, přitom současné léky jsou čím dál tím méně účinné,” varuje O’Neill. Farmaceutické firmy se podle něj zdráhají investovat do odvětví, které považují za neziskové.

Ve své zprávě proto navrhuje, aby vývoj nových antibiotik financovaly farmaceutickým společnostem přímo státy, ovšem za předpokladu, že jejich prodeje pak zůstanou pod státní kontrolou. Podle něj je nutné pro začátek vytvořit fond se dvěma miliardami liber (zhruba 76 miliard Kč), který by byl spolufinancován významnými hráči farmaceutického průmyslu. Giganti Roche a GlaxoSmithKline už údajně přislíbily tomuto projektu podporu.

„Potřebujeme nakopnout vývoj léků, abychom zajistili světu přípravky, které bude potřebovat k boji s infekcemi. A abychom byli schopni zachovat moderní medicínu a chirurgii v současné podobě,” prohlásil O’Neill.

Drahý vývoj

Celkové náklady odhadl na 16 až 37 miliard dolarů (384 až 888 mld. Kč) během následujících 10 let. To je podle něj směšná částka ve srovnání s dvaceti miliardami dolarů, které antibiotická rezistence ročně stojí jen americký systém zdravotní péče.

O’Neillova analýza, jejíž definitivní verze má být k dispozici v létě 2016, vyzdvihuje výhody jednotné globální organizace, která má „působit ve veřejném zájmu a držet práva k vyvinutému léku”. Takový orgán by podle něj disponoval dostatečnou kupní silou, pokud by byl podporován silnou mezinárodní skupinou, například G20.

Reklama

Výběr článků

Načítám