Hlavní obsah

Snímky z Marsu odhalily 11 let pohřešovanou sondu, zůstala celá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než jedenáct let pohřešovanou sondu Beagle2 Evropské vesmírné agentury (ESA) na Marsu se podařilo objevit díky satelitním snímkům povrchu rudé planety. O objevu informoval v pátek server BBC. Zdá se, že se sonda neroztříštila, jak se vědci dosud domnívali.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Satelit zachytil ztracenou sondu Beagle 2 na MarsuVideo: Reuters

 
Článek

Snímky s vysokým rozlišením, které pořídil americký satelit Mars Reconnaissance Orbiter, pomohly určit místo, kde sonda na konci roku 2003 přistála. Beagle však po přistání nekomunikoval a experti měli za to, že se sonda při přistání ve velké rychlosti roztříštila. Zdá se však, že zůstala celá a nekomunikuje kvůli závadě solárních panelů, které se řádně nerozvinuly, takže se neaktivovaly komunikační systémy.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní tvůrce Colin Pillinger s rozestavěnou sondou Beagle2

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Bez toho nebylo možné se sondou komunikovat, jelikož její radiofrekvenční anténa byla pod solárními panely,“ vysvětlil Mark Sims z Leicesterské univerzity, který misi Beagle2 řídil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Animace přistání sondy Beagle 2 na Marsu v roce 2003Video: Reuters

O příčinách nehody je podle něj možné jen spekulovat. „Mohla to být, a zřejmě byla čirá smůla,“ řekl Sims BBC. Dodal, že mohlo dojít ke zkřivení těla sondy v důsledku tvrdého přistání a možná byl poškozen přistávací vzduchový polštář, který se od sondy neoddělil.

Foto: ČTK/AP

Satelitní snímek povrchu Marsu se sondou Beagle2

Satelitní snímky ukázaly, že sonda přistála jen těsně od zóny vytyčené pro přistání – dosedla pouze pět kilometrů od jejího okraje.

Experti pohřešovanou sondu objevili necelý rok od skonu jejího hlavního tvůrce, Brita Colina Pillingera. Jeho žena Judith nová zjištění komentovala takto: „Colin měl rád analogie s fotbalem. Bez pochyby by přistání Beaglu2 na Marsu s nemožností komunikovat přirovnal k ráně do břevna namísto střely mimo bránu.“

Satelit Mars Express, který sondu k Marsu vynesl, je dodnes v provozu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám