Hlavní obsah

Observatoř zachytila zářící galaxii plnou černých děr

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vesmírná observatoř Chandra, která pracuje na oběžné dráze Země, zachytila unikátní fotografii spirální galaxie Messier 51 (M51) zvanou též Whirpool. Galaxie se nachází 30 miliónů světelných let od naší planety. Astronomové upozornili, že na snímku jsou vidět unikátní body silného rentgenového záření, které ukazují na přítomnost neutronových hvězd či černých děr.

Foto: NASA

Galaxie M51 je od Země vzdálená 30 miliónů světelných let.

Článek

Výsledný obrázek je kompilací dat, která Chandra zachytila ze záření hvězd (fialová barva) a snímků z Hubbleova teleskopu (modrá a červená barva). Observatoř na oběžné dráze analyzuje rentgenové záření přicházející z vesmíru. Ze Země nejsou podobná pozorování možná, protože atmosféra toto záření nepropouští.

Většina záření, které Chandra zachytila, vychází z tzv. rentgenových dvojhvězd, což jsou typy dvojhvězd, z nichž jedna vysává materiál z té druhé.

Tyto dvojhvězdy jsou na snímku vidět jako velmi jasné fialové body. Jednou z dvojice je neutronová hvězda nebo dokonce černá díra. Obojí pohlcuje materiál ze sousední hvězdy, silně ho zahřívá na teploty až miliónů stupňů a z místa pak vychází silné záření.

Neutronová hvězda a černá díra
Neutronová hvězda je závěrečné stadium života velmi hmotných hvězd. Vyznačuje se velmi malou velikostí (v průměru má jen několik kilometrů či desítek kilometrů) ovšem hmotnost má větší než Slunce, má tedy nepředstavitelnou hustotu, (centimetr krychlový této hmoty váží asi miliardu tun). Hvězda na konci svého života zjednodušeně řečeno začne požírat svým gravitačním tlakem sama sebe. Pod náporem gravitace se elektrony začnou nasouvat do jádra, spojí se s protony a vzniknou neutrony. Jádro hvězdy se pak oddělí od obalu, což vede k explozi. Z jádra pak vzniká neutronová hvězda, kolem ní se nachází mlhovina z kovů, které hvězda rozmetala do okolního vesmíru.Černá díra pak vzniká v případě, že hmoty v zanikající hvězdě je velké množství a gravitační kolaps hvězdy stále pokračuje. Těleso začne pohlcovat vše v okolí. Může také vzniknout srážkou dvou neutronových hvězd.

Chandra zachytila nejméně deset bodů, které jsou dostatečně jasné na to, aby ukazovaly na přítomnost černé díry.

Foto: NASA

Galaxie M51 je od Země vzdálená 30 miliónů světelných let.

V horní části obrázku lze navíc pozorovat jinou galaxii, s níž M51 přichází do kontaktu. Vědci předpokládají, že právě podobná „srážka“ galaxií je impulsem pro vznik nových hvězd. Upozornili, že černé díry či neutronové hvězdy se nacházejí v místech, kde pravděpodobně vznikají hvězdy nové.

Na fotografii je unikátní především to, jak je galaxie k Zemi natočena. Je vidět čelem, takže lze velmi dobře vidět její tvar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám