Hlavní obsah

Vědci po desítkách let rozluštili záhadný zvuk z oceánu

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bizarní zvuk připomínající kvákání, který poprvé zaznamenaly ponorky v Jižním oceánu před 50 lety, se konečně dočkal rozluštění. Vědci zjistili, že zvuk, s nímž si desítky let lámali hlavu, vydávají plejtváci malí, napsal ve středu server BBC.

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci rozluštili záhadný zvuk z oceánuVideo: Novinky s využitím Profimedia.cz

 
Článek

Podivný zvuk byl během let zaznamenán mnohokrát v okolí Antarktidy a ve vodách na západě Austrálie. Jeho původ se nedařilo rozluštit, jen se spekulovalo o všem možném od ryb až po lodě.

Vědci teď uvedli, že záhadě přišli na kloub a že mají v rukou přesvědčivé důkazy. Zvuk podle nich vydávají plejtváci malí (Balaeonptera acutorostrata). Výsledky svého zkoumání publikovali ve vědeckém magazínu Biology Letters.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V roce 2013 byla připojena na dva tyto kytovce nahrávací zařízení, která zachytila zmíněné podivné zvuky.

„Jednalo se buď o zvíře nesoucí zařízení, nebo o blízko se nacházející zvíře stejného druhu,“ uvedla vedoucí výzkumu Denise Rischová z výzkumné organizace Northeast Fisheries Science Center v americkém státě Massachusetts.

Ví se o nich málo

Vědci zatím nevědí, za jakých okolností velryby tento zvuk vydávají. Nahrávky ale byly pořízeny v době, kdy se plejtváci nacházeli blízko hladiny těsně předtím, než se ponořili zpět do větší hloubky.

Plejtváci malí nejsou jako druh ještě důkladně prozkoumáni, vědci proto doufají, že vyřešení této dlouhotrvající záhady jim pomůže v jejich studiu.

„Identifikování jejich zvuků nám dovolí monitorovat je akusticky. To nám může objasnit načasování jejich migrace,“ dodala Rischová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám