Hlavní obsah

Ostravská univerzita má nové Centrum experimentální endoskopie

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Ostravská univerzita v úterý otevřela Centrum experimentální endoskopie. Doplní odborná centra v Praze a Hradci Králové. Bude sloužit k výuce odborníků, kteří se podílejí na diagnostice a léčbě pacientů s problémy zažívacího traktu. Jde například o léčbu karcinomů trávicí trubice nebo zástavu krvácení do trávicí trubice. O vysokoškolské novince informovala její mluvčí Eva Kijonková.

Foto: Vizualizace Projekt Studio

Vyzualizace výzkumného centra lékařské fakulty Ostravské univerzity

Článek

„Počet různých typů terapeutických postupů roste. Jsou miniinvazivní, tedy šetrnější a výhodou pro pacienty je poměrně krátká doba rekonvalescence,“ uvedl rektor Ostravské univerzity Jiří Močkoř s tím, že ale nové metody kladou vysoké nároky na odborné týmy nemocnic.

Podle něj kromě výzkumu a zavádění nových metod umožní zájemcům z řad lékařů i nácvik postupů moderní endoskopie.

Foto: Ostravská univerzita v Ostravě

Logo Ostravské univerzity.

„Proces výuky nových endoskopických metod lze v určité fázi výrazně urychlit tréninkem. K tomu se využívají nácviky na modelech zhotovených z orgánů mrtvých zvířat. Endoskopista tedy trénuje metodu na modelu. Jde o něco jako trenažér v autoškole,“ přiblížil Ondřej Urban, který působí ve Vítkovické nemocnici v Ostravě a také se bude podílet na výzkumu v novém centru.

„Jsme přesvědčeni, že centrum citelně zvýší kvalitu endoskopické péče v nemocnicích nejen v Moravskoslezském kraji,“ míní prorektor pro řízení vědy a vnějších vztahů Ostravské univerzity Jan Lata.

Ostravská univerzita během posledních dvou let posílila právě oblast vědy a výzkumu v medicíně. Například v loňském roce dokončila budování Biobanky zaměřené na výzkum různých typů krevních nádorů.

Chystá také vznik centra, které se zaměří na problematiku molekulární biologie, genetiky a bioinformatiky. Jeho vybudování přijde zhruba na 200 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám