Hlavní obsah

Video zachycuje tanec polárních září na Saturnu

Novinky, vps

Americký úřad pro letectví a vesmír (NASA) zveřejnil tento týden časosběrné video zachycující pohyb polárních září na obou pólech Saturnu. Použité snímky pořídil Hubbleův teleskop společně se sondou Cassini a vědci doufají, že na základě videa získají více informací o atmosférách velkých planet.

BEZ KOMENTÁŘE: Tanec polárních září na SaturnuVideo: NASA

 
Článek

Snímky pocházejí z dubna a května loňského roku. Hubbleův teleskop pozoroval Saturn v ultrafialovém spektru a sonda Cassini, která se tehdy pohybovala neobvykle blízko šesté planety sluneční soustavy, pořídila detailní fotografie navíc i v infračerveném spektru.

Výsledkem je podle NASA detailní choreografie pohybu polárních září ukazující jejich složitost. Vědci na základě získaných dat také mohou lépe pochopit, jaký vliv mají sluneční erupce na Saturnovo magnetické prostředí.

„Polární záře na Saturnu jsou vrtkavé. Můžete vidět ohňostroj, ale taky nemusíte vidět nic. V roce 2013 jsme se u polárních září dočkali opravdových hodů,“ uvedl Jonathan Nichols z univerzity v anglickém Leicesteru, který pracoval na snímcích z Hubbleova teleskopu.

„Je to zatím náš nejlepší pohled na rychle se měnící polární záře,“ řekl Wayne Pryor, který se podílí na analýze dat ze sondy Cassini.

Na základě získaných dat vědci zjistili, že barva polárních září na Saturnu je odlišná od těch na Zemi. Zatímco ty pozemské jsou vespod zelené a na vrcholu červené, ty na Saturnu mají spodní část červenou a vrchní fialovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám