Hlavní obsah

Čeljabinský meteorit je starší než planeta Země

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po několika měsících zkoumání pozůstatků meteoritu, jehož úlomky letos v únoru dopadly v okolí uralského Čeljabinska, dospěli ruští vědci k závěru, že toto těleso vzniklo v počátcích formování sluneční soustavy, a bylo tedy starší než Země.

Foto: Reuters

Meteorický roj nad Čeljabinskem

Článek

„Čeljabinský meteorit se věkem téměř shoduje se stářím sluneční soustavy − 4,56 miliardy let. Znamená to, že se nám do rukou dostal ‚materiál stvoření‘,“ řekl podle ruské agentury RIA Novosti Michail Marov z Institutu geochemie a analytické chemie při Ruské akademii věd. Země vznikla někdy před čtyřmi miliardami 540 milióny let.

Věk získaných úlomků se podařilo zjistit na základě izotopové analýzy. Marov doufá, že detailnější průzkum meteoritu přispěje k pochopení vzniku a vývoje planetárního systému okolo Slunce. „Právě v meteoritech se skrývá historie procesů, které probíhaly v raných dějinách sluneční soustavy,“ řekl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Meteorický roj nad Uralem zachycený z různých místVideo: Reuters

Ruský blogger Zelenyikot oznámil, že v materiálech společnosti Gidromet jsou unikátní záběry zachycující pád meteoritu. Získala je ruská meteorologická družice Elektro-L, kterou tato firma provozuje spolu s kosmickou agenturou Roskosmos.

Ta své záběry zveřejňuje, zatímco Gidromet nikoli. A meteo­rit padal právě ve chvíli, kdy družice pracovala pro Gidromet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám