Hlavní obsah

Japonští vědci chtějí do roka vypěstovat první lidské orgány v tělech prasat

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonští vědci už čekají jen na oficiální povolení, aby mohli začít s produkcí náhradních lidských orgánů pomocí zvířat - především prasat. Zvířata mají sloužit jako hostitelé, jejichž organismus umožní, aby z lidských kmenových buněk v jejich těle vyrostl lidský orgán.

Foto: Christian Charisius , Reuters

Dnes jen zdroj masa, brzy už možná i zdroj náhradních lidských orgánů. Ilustrační foto

Článek

Výzkum japonských genetiků vyvolal podle listu The Daily Telegraph velký zájem i v jiných zemích. Metoda spočívá v zavedení lidských kmenových buněk do zvířecího embrya. Vznikne tak chimerické embryo, které může být implantováno do dělohy dospělé prasnice, kde následně "dozraje".

Zatímco zvíře jde na porážku, nemocný získává náhradní orgán, jenž byl vypěstován z jeho kmenových buněk. Takto můžou lékaři produkovat ledviny, slinivku či dokonce srdce pro lidi, kteří čekají na potřebný náhradní orgán od dárce, který navíc může jejich organismus odmítnout.

"Trvalo nám tři roky dosáhnout výsledku," říká profesor Hiromicu Nakauči, vedoucí Centra pro biologii kmenových buněk a regenerační medicínu na Tokijské univerzitě. Výzkum probíhal na embryích laboratorních krys. Vytvoření chimerického embrya bylo však posledním legálně povoleným krokem. Následné přenesení embrya do dělohy a "sklizení orgánů" bylo zatím zakázáno.

Slinivka do roka, srdce do pěti let

Po odstranění legální překážky budou podle Nakaučiho do dvanácti měsíců na světě první vypěstované orgány. Uplatnění je velmi široké. Například nová slinivka by pomohla miliónům lidí vypořádat se s cukrovkou.

Produkce ledvin a srdce bude podle Nakaučiho složitější než v případě slinivky, ale věří, že během pěti let bude možné naprogramovat i růst těchto složitějších orgánů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám