Hlavní obsah

Unikátní armádní robot z Brna může pomoci i záchranářům

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Armádní technologie nemusí sloužit jen pro potřeby vojáků, ale dá se skloubit i s potřebami veřejného nebo komerčního sektoru. Brněnští vědci z projektu CEITEC takto dokázali vybavit zde vyvinutého unikátního armádního robota Orpheus tak, aby mohl být využíván nejen v armádách NATO, ale také hasiči, těžaři nebo vodohospodáři. Schopnosti robota vědci poprvé oficiálně představili v pátek v moravské metropoli.

Armádní robotVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

„Je to záchranný robot pro armádu pro měření nebezpečných látek a průzkum nebezpečného prostředí, přičemž operátor zůstává ukrytý a robot sám zjišťuje koncentrace nebezpečných látek. Zkoušíme i jiné než armádní verze, dnes přestavená má čidla pro elektrochemickou analýzu kapalin, tedy dokáže stanovovat koncentrace nebezpečných kovů. To by mohlo mít využití například v povrchových dolech, kde jsou odkalovací nádrže,“ konstatoval jeden z „otců“ robota Lukáš Kopečný z VUT.

Robot v této verzi by mohl být nasazen i při přírodních katastrofách nebo při vrtech při těžbě nerostných surovin.

„U nás to není s těžkými kovy až zas tak zlé, ale v rozvojových zemích je to obrovský problém. Při těžbě zlata se používají kyanidy nebo velké množství rtuti. Stejně tak je v těchto oblastech problém s kadmiem, arsenem nebo olovem.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Pro robota Orpheus není problém překonat schody stejně jako se pohybovat po nezpevněném povrchu nebo dokonce pod vodou.

Analýza je při použití naší technologie provedena na místě, a operátor tak hned zná výsledky,“ řekl René Kizek z Mendelovy univerzity.

Robot Orpheus byl od počátku v armádní zakázce vyvíjen pro použití v extrémních podmínkách. Vydrží v téměř čtyřicetistupňových mrazech stejně jako při sedmdesátistupňových vedrech. Zvládne projet i velmi náročný terén. Mezi roboty jde o světový unikát v možnostech jeho nasazení v zamořeném prostředí. „Z dostupných zdrojů nevíme o dalším podobném robotu, u kterého lze provést po návratu ze zamořeného prostředí dekontaminaci a znovu jej použít,“ vysvětlil Luděk Žalud z VUT, který stál u zrodu i realizace celého projektu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Pro robota Orpheus není problém překonat schody stejně jako se pohybovat po nezpevněném povrchu nebo dokonce pod vodou.

Armáda zatím v ostrém nasazení robota nemá, ale mělo by se tak změnit v nejbližší době.

Robot si hravě poradí se schody, nezpevněným terénem a projede i vodou. Orpheus kromě kolové verze existuje i v pásové podobě nebo jako miniaturní čtyřrotorový vrtulník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám