Hlavní obsah

Nejpočetnější organismus na Zemi byl sesazen novým kandidátem

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedm miliard lidí je úctyhodné množství, ale lidé nejsou zdaleka nejpočetnějším organismem na Zemi. Biologové za něj doposud považovali maličkou mořskou bakterii Pelagibacter ubique, jejíž latinské druhové jméno znamená všudypřítomná a také se označuje jako SAR11 - její počty se odhadují na 20 miliard miliard miliard. Nyní ji však „sesadil z trůnu“ virus HTVC010P.

Foto: Profimedia.cz

Planeta Země

Článek

Původně se totiž mělo za to, že P. ubique, o rozměrech od 0,12 po 0,20 mikrometru, má tak zjednodušený úsporný genom, že je i imunní vůči virům. V její DNA nebyly nalezeny žádné virové příměsi, které jsou u větších buněk a vyšších organismů běžné. Kratší genom bakterie s sebou nese snadnější kopírování, tedy i množení, a menší náchylnost k chybám. A tak zatímco člověk má kolem 30 tisíc genů, malá bakterie jich má jen 1354.

Jenže oceán je nedozírný a nové analýzy ukázaly, že přece jen existují viry, pro které jsou maličké SAR11 příhodnými hostiteli. A v přírodě platí skoro železný zákon, že parazité jsou menší a početnější než jejich hostitelé. Ovšem v litru mořské vody jsou miliardy virů a spojit jednotlivé viry s hostiteli nejde tak snadno.

Stephen Giovannoni z Oregonské státní univerzity se svým týmem navrhl postup, jak určit viry, pro které je bakterie P. ubique hostitelem, a postup popsal v novém vydání časopisu Nature. Problém řešili "homeopatickým přístupem". Dávky mořské vody o objemu sto mikrolitrů, které v průměru obsahují jeden až dva viry, pak míchali s vodou s kulturou SAR11. Znali tak jak druh viru, tak jeho účinek na bakterii. Nakonec takto objevili bakteriofág (vir infikující bakterii) parazitující na Pelagibacter ubique. Byly ve skutečnosti hned čtyři. Zbývalo určit, který z nich se vyskytuje nejhojněji a na něm samotném už nic neparazituje.

Na základě toho označili za nejrozšířenější organismus na Zemi vir HTVC010P. Tedy, pokud lze označit virus za organismus, protože to někteří biologové dělají, ale jiní ne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám