Hlavní obsah

Vědci objevili zatím nejpříhodnější planetu pro život

Planetu, která je ze všech dosud objevených možná nejpříhodnější pro život pozemského typu, objevil tým britských a německých vědců 44 světelných let od Země. Planeta obíhá kolem hvězdy ve vzdálenosti, která umožňuje přítomnost tekoucí vody. Zároveň se na ní střídají i den a noc.

Vědci objevili planetu s dosud nejpříznivějšími podmínkami pro život

 
Článek

Planeta nese nepoetické jméno HD 40307g a její hmotnost je ve srovnání se Zemí asi sedminásobná. Kolem svého slunce obíhá zhruba ve stejné vzdálenosti jako Země, a přijímá tudíž zhruba stejné množství záření. Od počátku 90. let bylo objeveno víc než 800 planet mimo sluneční soustavu, ale jen pár z nich je hypoteticky obyvatelných.

Vzácná je i skutečnost, že planeta rotuje kolem vlastní osy a střídá jako Země denní a noční dobu. I to podle expertů zvyšuje naději, že prostředí na planetě je se Zemí srovnatelné. Planety, které nerotují, odkazují polovinu své plochy do věčné tmy.

"Jde o rotující planetu, která je svou obyvatelností Zemi nejbližší," soudí Hugh Jones, astronom z univerzity v britském Hertfordshiru. Objev, který s německými kolegy publikoval v odborném časopisu Astronomy & Astrophysics, umožnil výzkum s pomocí teleskopu v lokalitě La Silla v chilské poušti Atacama.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám