Hlavní obsah

Až půl hodiny bez dechu vydrží organismus díky speciálním mikročásticím

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dýchání je nezbytnou podmínkou pro život. Vědci z Bostonské dětské nemocnice ale dokázali tuto podmínku obejít a nabízejí záchranářům prostředek, který zajistí okysličení organismu i při selhání plic. Stačí jen vstříknout do krevního oběhu speciálně vyvinuté mikročástice, které udrží tělo naživu 15 až 30 minut.

Foto: archív MUDr. Roberta Lischkeho

Lékařům by nová látka mohla dát čas navíc. (Ilustrační foto)

Článek

Nová technologie by mohla každoročně zachránit milióny životů, protože by umožnila zraněné ošetřit bez nutnosti obnovy dýchání a riskování zástav srdeční činnosti nebo trvalých poškození mozku. Postup byl zatím podle serveru Gizmodo testován pouze na zvířatech s kritickým selháním plic.

Speciální látka, která se vstřikuje do krve, připomíná zdánlivě tekutinu, ale jde o tukové mikrokapsle, uvnitř kterých je kyslík. Vlastně jsou to mikroskopické balónky o velikosti dva až čtyři mikrometry. Tento elixír, nebo chcete-li suspenze, obsahuje třikrát až čtyřikrát více kyslíku než běžné lidské červené krvinky.

Podobné technologie se zkoušely již dříve, ale vedly k vytváření vzduchových embolií (ucpání cév), aniž by umožnily kýžené zásobování buněk organismu kyslíkem.

Úspěšný test na zvířatech, samozřejmě ještě musí potvrdit klinické testy na lidech. Nicméně už nyní je otázkou, zda se využití této nové technologie omezí jen na oblast zdravotnictví. Potápěči by se možná rádi zbavili objemných tlakových lahví a určitě existuje řada dalších prostředí, kde se lidský organismus potýká s nedostatkem kyslíku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám