Hlavní obsah

Viry mohou sloužit jako osobní generátory elektřiny

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Život bez nutnosti nabíjet kupříkladu telefony přípojkou ze zdi má o něco blíže k realitě. Vědci z laboratoří amerického ministerstva energetiky našli způsob, jak vyrábět energii s pomocí neškodných virů, které mění mechanickou energii na elektrickou. Osobní generátor může být tenký jako list papíru umístěný v podrážce boty. Možnosti využití technologie jsou však širší.

Foto: Berkley lab

Prototyp virového generátoru elektřiny zatím napájí jen jednoduchý display.

Článek

Prototyp zatím rozsvěcuje displej z tekutých krystalů při poklepu na plošku o velikosti poštovního razítka, která je potažena speciálními viry. Poprvé se vědcům podařilo pomocí biologického materiálu přeměnit mechanickou energii na elektrickou. O svém úspěchu informuje tým vědců z Lawrence Berkeley National Laboratory v časopise Nature Nanotechnology.

Chůze je jeden z mnoha běžných využitelných pohybů pro novou technologii. Virový generátor by mohl být instalován například do schodišť, dveří, nebo kdekoli, kde se uplatňuje mechanická síla či vibrace. Kontinuálně generovaná energie by se musela sbírat v bateriích a uvolňovat podle potřeby.

O možnosti převodu mechanické energie se uvažovalo například i u silnic, nebo naopak při dýchání a tedy rozpínání hrudníku u lidí. Před několika lety se například objevily i první prototypy sběračů energie využívající ohýbání kloubů. Virální elektronika je však podle vědců jednodušší.

„Jsou potřeba další výzkumy, ale jde o první slibný krok k vývoji generátorů energie,“ prohlásil člen výzkumného týmu, profesor bioinženýrství Seung-Wuk Lee. Výzkum jeho týmu posouvá využití piezoelektrického jevu, který je znám už od roku 1880 a má už nejrůznější využití, ovšem zatím jen v omezené míře. Dosavadní technologie na této bázi byly náročné i toxické. Viry nyní nabízejí levnější a bezpečnější cestu.

Podle Leeho použité bakteriofágy M13 napadají baktérie a jsou pro lidi neškodné. Viry jsou přitom schopné rychlé reprodukce, což zajišťuje jejich neustálý přísun. Vědci zkoumali vlastnosti virů v elektrickém poli a následně zesílili jejich piezoelektrické vlastnosti tím, že do jejich obalů přidali záporně nabité aminokyselinové molekuly.

Viry jsou navíc geneticky zmutovány tak, že se organizují do 20krát vrstveného filmu. Pak vědci připojili zlaté elektrody a první biogenerátor byl na světě. Při stlačení vyrábí proud šest nanoampérů při čtvrtinovém napětí baterií AAA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám