Hlavní obsah

V Pardubicích skončila olympiáda nejlepších studentů fyziky

Novinky, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice hostily minulý týden nejlepší mladé studenty fyziky z celé ČR. V rámci celostátního kola fyzikální olympiády museli vyřešit náročné teoretické úlohy i experimenty v laboratoři.

Foto: Univerzita Pardubice

Vítězové fyzikální olympiády v Pardubicích

Článek

Z vítězství se nakonec radovali Ondřej Bartoš ze Žďáru nad Sázavou, Jakub Krásenský z  Jihlavy a Jakub Vošmera z Brna. Vítěze čekala odměna 30 000 Kč na další vzdělávání od partnera soutěže Skupiny ČEZ a také šance reprezentovat ČR v mezinárodní fyzikální soutěži.

Pořadatelem soutěže bylo Gymnázium Pardubice, Dašická, zázemí soutěži poskytla Chemicko-technologická fakulta Univerzity Pardubice. V teoretické části řešili studenti čtyři úlohy zaměřené například na elektromagnetickou indukci a obvody střídavého napětí, zatímco v laboratořích potřebovali Archimedův zákon v praxi.

„Nebylo snadné zajistit pomůcky na experimenty pro všech 50 účastníků tak, aby měli všichni stejné podmínky a my následně mohli výsledky všech prací vzájemně porovnat a vyhodnotit nejlepší,“ uvedl organizátor Vladimír Vícha.

Přednášeli Grygar a Drábová 

Oddechnout si od počítání a dozvědět se něco nového mohli studenti během zajímavých exkurzí a poutavých přednášek astrofyzika Jiřího Grygara a Dany Drábové, předsedkyně Státního ústavu pro jadernou bezpečnost.

Nejlépe si se zapeklitými fyzikálními příklady poradil Ondřej Bartoš z Gymnázia Žďár nad Sázavou (18 let). „Nejvíce mi dal zabrat experiment, ale nakonec to dopadlo dobře. Z vítězství mám obrovskou radost,“ uvedl Bartoš, který se olympiády zúčastnil s dobrými výsledky také loni.

Pojedou do Estonska 

Nejlepší řešitelé celostátního kola olympiády budou moci reprezentovat ČR na Mezinárodní olympiádě v Estonsku v červenci 2012. Loňští vítězové byli úspěšní na Mezinárodní fyzikální olympiádě v Bangkoku a na Matematické olympiádě v Amsterdamu, odkud přivezli celkem osm medailí.

Reklama

Výběr článků

Načítám