Hlavní obsah

Nový teleskop bude největší konstrukcí v lidských dějinách po čínské zdi

Novinky, pst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teleskop KM3Net se má stát největší konstrukcí v dějinách lidstva po čínské zdi. Nebude se vznášet na orbitě, ani stát v nějaké poušti, ale bude umístěn na dně Středozemního moře. Zabírat bude několik kilometrů krychlových.

Článek

Bude se skládat ze sítě kovových stožárů s detektory. Každý z nich bude přitom vysoký 830 metrů, tedy vyšší než nejvyšší mrakodrap na světě – věž Burdž Chálifa v Dubaji (828 m).

Ačkoli bude teleskop jednou z největších konstrukcí, bude sloužit k lovení nejmenších částic – neutrin. Tyto elementární částice s nulovým nábojem bombardují Zemi nepřetržitě a rychle procházejí hmotou, ať již je to voda, nebo pevná skála. Neutrina pocházejí z výbuchů vzdálených supernov a kolizí hvězd.

„Kdykoli zaznamenáte nějakou částici, jedná se o interakci s hmotou, ať již je to voda, železo, vzduch nebo led,“ uvedl Peter Fischer, fyzik z Massachusettského technologického insititutu. Mořská voda pro plánovaný KM3Net teleskop má sloužit jako obří optický detektor, který postřehne každý „záblesk“ interakce neutrina s atomy v molekulách vody.

Vědci si slibují, že data získaná teleskopem posunou dále výzkum temné hmoty a částicové fyziky. Budování obřího zařízení má začít příští rok.

V uplynulém desetiletí možnosti takového zařízení byly ověřeny ve zmenšených prototypech v hloubkách od 2,5 po 4,5 kilometru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám