Hlavní obsah

Univerzita Palackého v Olomouci postavila nové datacentrum

Novinky, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Univerzita Palackého v Olomouci zahájila provoz nového datacentra vybaveného špičkovými technologiemi.

Článek

„Jsem rád, že se během jednoho a půl roku podařilo posílit informační strukturu Univerzity Palackého a také její napojení na akademické sítě nejen v České republice, ale také v zahraničí. Nové datacentrum se tak stává srdcem informačního systému Univerzity Palackého,“ uvedl rektor Miroslav Mašláň.

Nové technologie umožní vytváření automatických zrcadel aplikací a uživatelských dat jádra UIS a současně distribuované uložení datového archivu univerzity.

„Jedná se o dvě podobné instalace jádra UIS, které se budou vzájemně zálohovat, tedy při poruše jednoho serveru, síťového prvku, datového prostoru v serverovně na Zbrojnici, převezme řízení univerzitního informačního systému analogický systém druhé serverovny. Obě lokality budou propojeny speciálními technologiemi pro vytvoření tzv. clusteru. Tento celek, tedy servery a datová pole v obou lokalitách, síťové propojení a speciální řízení tohoto celku bude tvořit nové univerzitní datacentrum,“ řekl ředitel Centra výpočetní techniky Univerzity Palackého František Zedník.

Spolupráce s CESNET 

Na vybudování datového centra na Univerzitě Palackého se podílelo také sdružení CESNET v rámci řešení projektu „Velká infrastruktura CESNET“. Projekt je součástí Cestovní mapy ČR velkých infrastruktur pro výzkum, vývoj a inovace.

Do serverovny byl umístěn špičkový terabitový směrovač, jenž sdružení CESNET pořídilo z prostředků projektu Rozšíření národní informační infrastruktury pro výzkum a vývoj v regionech. Cílem projektu je vytvořit na bázi stávající infrastruktury sítě CESNET2 kvalitativně novou informační e‑infrastrukturu, která posílí a zintenzivní propojení většího množství akademických a výzkumných pracovišť v České republice.

Z nového uzlu sítě CESNET2 bude připojena datová síť UP rychlostí až 10 Gbit/s.

Stavební úpravy prostor na tř. Svobody 26 s potřebným technologickým zázemím pro datové centrum (klimatizace, záložní zdroj napětí, motorgenerátor) stály celkem 5 282 574 korun. Univerzita Palackého se podílela finančními prostředky ve výši tří miliónů Kč, částkou 2,3 miliónu přispěl CESNET.

Reklama

Výběr článků

Načítám