Hlavní obsah

Ředitele Petrnouška se v kauze sexuální výchovy zastali učitelé, žáci i rodiče

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kauza sexuální výchovy na pražské Základní škole Kuncova vyvolala mezi učiteli, žáky a rodiči žáků této školy nespokojenost a spustila velkou vlnu solidarity s jejím ředitelem Pavlem Petrnouškem.

Foto: Profimedia.cz

Debaty o sexu jsou často provázeny rozpačitým hihňáním a smíchem.

Článek

Ředitel se stal terčem útoku ministra školství Josefa Dobeše (VV) poté, co ho jedna z učitelek, francouzštinářka Arjana Shameti, ostře kritizovala v pořadu České televize za způsob sexuální výchovy na ZŠ Kuncova v Praze 13.

Ředitel pak učitelce, které mj. vadí, že se děti seznamují s kondomy, baví se o menstruaci, sexu nebo masturbaci, nabídl rozvázání pracovního poměru dohodou. Toho se chytil Dobeš, který se bez pohovoru s Petrnouškem a bez vyslechnutí jeho argumentů za francouzštinářku jednoznačně postavil a označil ji za „ombudsmana dětí“. Do ZŠ Kuncova navíc poslal školní inspekci.

Petrnouškovi, který učí osmáky a deváťáky sexuální výchovu již sedmnáct let a je autorem jedné části příručky o sexu, kterou ministerstvo stáhlo, ale vyjádřil podporu zřizovatel školy – městská část Praha 13 a v několika peticích prakticky všichni učitelé školy a stovky rodičů a bývalých Petrnouškových žáků.

Podporu mu vyjádřilo i přes 200 bývalých žáků

„Hodiny sexuální výchovy byly pro nás přínosné a nikdy jsme neměli problém s průběhem hodiny. Pan ředitel nás nikdy do ničeho nenutil a hodiny byly dobrovolné. Proto nechápeme negativní ohlasy a lži, které putují v médiích. Mrzí nás, že se vede tolik sporů a diskuzí na toto téma, ale nás žáků se nikdo na názor nezeptá,“ stojí v dopise více než 200 bývalých žáků starostovi Prahy 13 Davidu Vodrážkovi (ODS).

„Od paní učitelky nebylo korektní před televizními diváky poškodit nepravdivými informacemi pověst školy, ale hlavně pověst pana ředitele Pavla Petrnouška,“ stojí pak například v petici učitelů.

Městská část Praha 13 obdržela také mnoho dopisů od jednotlivců. „Přišla nám řada dopisů a emailů od jednotlivých rodičů, žáků, učitelů i odborníků, kteří vyjádřili podporu řediteli školy,“ sdělil Právu mluvčí radnice Samuel Truschka. Jak uvedl, Vodrážka odeslal předminulý týden Dobešovi dopis, ve kterém mu sdělil, že ZŠ Kuncova je velmi dobře hodnocena a ředitel Petrnoušek má plnou důvěru vedení městské části.

„Starosta současně vyjádřil naději, že celá záležitost bude objektivně a nestranně posouzena Českou školní inspekcí, která je v této věci kompetentní,“ dodal Truschka.

Kurzy sexuální výchovy se souhlasem rodičů

Kurzů sexuální výchovy na ZŠ Kuncova se může zúčastnit pouze žák, jehož rodiče podpisem stvrdili souhlas s účastí jejich dítěte na těchto kurzech. Kromě sexuálního života jsou žáci osmých a devátých tříd poučováni i o mezilidských vztazích, významu rodiny nebo rizicích pohlavních chorob či užívání drog. Bližší informace o těchto kurzech jsou na webu školy.

Letos v září koloval mezi novináři materiál o odstranění sporných témat ze sexuální výchovy, ministerstvo školství ale popřelo, že by podobné změny plánovalo. Proti sexuální výchově na školách v minulosti protestovali mimo jiné členové iniciativy D.O.S.T., jejímž předsedou je nynější Dobešův poradce Ladislav Bátora.

Reklama

Výběr článků

Načítám