Hlavní obsah

NASA unikátně vyfotila srážku galaxií

Právo, aa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká vesmírná agentura NASA zveřejnila v úterý unikátní složený snímek orbitálních teleskopů Chandra a Hubble, jimž se podařilo zachytit dramatickou scénu kosmické katastrofy. Názornější snímek srážky dvou galaxií dosud nebyl k dispozici.

Článek

Horní galaxie, viděná z boku a jevící se tedy jako zbytnělá vertikální linie, míří proti spirální galaxii, která je k Zemi postavena čelem. Kombinací rentgenového snímku Chandry ve fialové a fotografie z Hubbleho teleskopu v červené, modré a zelené dává úchvatný výsledný obrázek.

Komplex, označovaný Arp 302, tvoří svislá galaxie VV 340 North a spodní „talíř“ patří galaxii VV 340 South. Jde o poněkud záhadný útvar, označovaný jako Zářící infračervená galaxie (LIRG) ve vzdálenosti 450 miliónů světelných let od Země. Záhadnost útvaru spočívá v tom, že vysílá asi stokrát intenzivnější záření, než by odpovídalo jeho velikosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám