Hlavní obsah

Studenti lékařství z různých koutů světa sbírají zkušenosti v Olomouci

Novinky, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devatenáct studentů medicíny z celého světa působí v současnosti v rámci výměnných stáží na odborných pracovištích lékařské fakulty a fakultní nemocnice University Palackého v Olomouci.

Článek

Budoucí lékaři z Evropy, ale i zemí jako Mexiko, Malajsie, Turecko či Tchaj-wan přijeli do Olomouce v rámci výměnných pobytů zajišťovaných mezinárodní studentskou organizací IFMSA (International Federation of Medical Students’ Associations).

Součástí programu jsou výlety za poznáním

„Kromě stáží jsme pro všechny tradičně připravili bohatý společenský program, díky němuž mohou poznat Olomouc i další místa České republiky jako Jižní Moravu nebo Prahu. Sportovní aktivity zahrnují výlety na kolech, plavbu na raftech či odpoledne v lanovém centru. Nabízí se samozřejmě i spousta příležitostí setkávat se neformálně s českými studenty a tutory,“ říká studentka 3. ročníku Všeobecného lékařství Jana Pavličíková, která se celý měsíc jako tzv. rezident o přijíždějící studenty stará.

V Olomouci se jim líbí

Na otázku proč si studenti lékařství ze všech koutů světa vybrali pro odbornou stáž právě Olomouc, odpovídá prezident IFMSA Česká republika a zároveň student 4. ročníku Všeobecného lékařství na LF UP Pavel Hok:

„Hodně často sem přijíždějí na doporučení svých kamarádů, kteří na naši fakultu přijeli v minulých letech. V červenci jsme tady měli studentku z Mexika, u které během své loňské stáže bydlel jeden z olomouckých mediků. Jsme rádi, že o Olomouc je zájem a že se všichni nesnaží dostat jen do Prahy, která je ve světě samozřejmě mnohem známější.“

Studenti mají o práci zájem

S dosavadním průběhem výměnných stáží je spokojená i proděkanka LF UP pro zahraniční vztahy a anglické programy doc. MUDr. Ivana Oborná. „ Jsme rádi, že každoročně můžeme přivítat zahraniční studenty i na naší lékařské fakultě. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že tito studenti mají o stáže opravdový zájem a aktivně se zapojují do práce na klinikách. Rádi asistují u operací a se zájmem zůstávají i do odpoledních hodin, jen aby poznali něco nového. Je to aktivita, která si zaslouží maximální podporu.“

Druhý, srpnový turnus je nyní přibližně v polovině. První dvacítku zahraničních stážistů přivítala olomoucká lékařská fakulta už počátkem července. Byli mezi nimi studenti medicíny například z Libanonu, Íránu, Brazílie nebo Arménie. A protože se jedná o výměnné pobyty, čtyřicet budoucích lékařů z Olomouce se naopak letos v létě vypravilo na klinické a výzkumné stáže IFMSA do Chile, Izraele, Thajska, Indonésie a dalších více či méně exotických zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám