Hlavní obsah

Čeští vědci zamíří na Špicberky mezi lední medvědy

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do drsného prostředí přírody na Špicberkách se v těchto dnech připravují v Brně a v Českých Budějovicích členové vědecké expedice.

Foto: Profimedia.cz

Lední medvěd

Článek

„Budeme bydlet v ruské lovecké chatě. Jsou tam jen dřevěné palandy a kadibudka, žádný přepych. Kolem žije mnoho nebezpečných ledních medvědů,“ řekl Právu major Karel Dejmal, odborný asistent Katedry vojenské geografie a meteorologie brněnské Univerzity obrany.

„Ledních medvědů tam je opravdu hodně, každoročně dochází k incidentu. Rozhodně nemáme toto nebezpečí podceňovat, bez pušky se nesmíme od chaty ani hnout, varovali nás norští kolegové,“ doplnil Dejmal.

Výcvik ve střelbě puškou jako obrana proti ledním medvědům bude to první, co čeká pětičlennou expedici. Jejím garantem je centrum polární ekologie, které je součástí katedry biologie ekosystémů Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity. V centru vyučují polární ekologii a přidružené obory. Tamní experti tvoří většinu účastníků, na Špicberkách budou zkoumat mj. rostliny.

Budou sledovat i změny říční sítě

Na Dejmala čeká problematika dohlednosti a rozlišitelnosti objektů v tamních zeměpisných podmínkách; na těchto projektech spolupracuje s katedrou zbraní a munice Fakulty vojenských technologií. Kromě toho bude sledovat vývoj a změny říční sítě. „Chceme srovnávat polohu vodního koryta nyní a pak po roce. Špicberské toky jsou dynamičtější než u nás,“ vysvětlil Dejmal, doktor přírodních věd.

Expedice odletí 14. srpna z Prahy a s mezipřistáním v Oslu přistane ve městě Longyearbyen v souostroví Svalbard, které je v Česku známé jako Špicberky. Leží v Severním ledovém oceánu, je nejsevernější částí Norského království.

Jako výchozí bod si Špicberky vybraly významné polární expedice, včetně Amundsenovy. Ital Umberto Nobile tam startoval k letu vzducholodí na severní pól. Poslední úsek cesty pojedou vědci lodí.

Lovecká chata leží v blízkosti bývalého ruského pitoreskního města Pyramiden. Jedinou vymožeností je tam podle Dejmala mikroskop. Se světem budou spojeni satelitním telefonem, ale ve vzdálenějším terénu zůstanou bez jakéhokoli spojení. Čeští polárníci, včetně odborníků z Masarykovy univerzity, obývali chatu již při výzkumech v letech 2007 až 2010. Nyní hodlají chatu přeměnit ve stálou výzkumnou stanici a vylepšit její technické zázemí. Podle záměrů Jihočeské univerzity i Univerzity obrany by měla stanice být obydlena zhruba tři měsíce v roce, mohli by tam kratší dobu pobývat rovněž studenti. Zcela nová česká polární stanice na Špicberkách by měla být postavena v létě 2012.

Na Špicberkách nyní teploty dosahují zhruba deseti stupňů Celsia.

Reklama

Výběr článků

Načítám