Hlavní obsah

Student z Lipníku nad Bečvou postavil nejlepší nádraží

Právo, Miroslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Student Střední průmyslové školy stavební v Lipníku nad Bečvou Jakub Ráb se stal vítězem letošního 5. ročníku soutěže, kterou vyhlašuje Svaz výrobců vlnitých lepenek.

Článek

Z ekologické vlnité lepenky zhotovil podle svých představ ideální podobu nádraží v Jakubově. Na modelu pracoval čtyři měsíce.

V rámci soutěže, jejímž tématem bylo letos Vlakové nádraží v mém městě, vzniklo na středních stavebních školách v Česku patnáct maket železničních stanic, do celostátního finále jich postoupilo pět. V minulých čtyřech ročnících vytvářeli studenti kopie světových a regionálních staveb či navrhovali národní fotbalový stadión.

Nádraží podle vlastních představ

„Studenti letos dostali možnost vytvořit nádraží, která by chtěli ve svých městech mít. Očekávali jsme přitom od nich velkolepé vize, neotřelé nápady a originální uchopení tématu,“ uvedl zástupce Svazu výrobců vlnitých lepenek Pavel Sobol.

Hlavním pravidlem bylo, aby model byl vytvořen výhradně z vlnité lepenky, která je ekologickým obalovým materiálem.

„Studenti opět předvedli, že s lepenkou se dají dělat divy. Dokázali si poradit i s nejmenšími detaily. Neprojevili však jen technickou zdatnost ve zpracování, ale také odvahu při návrhu řešení železniční stanice ve svém městě,“ poznamenal Sobol.

Soutěž podpořili ekologové

Letošní ročník soutěže se konal pod záštitou ministerstva životního prostředí. Jejími partnery byly České dráhy a společnost EKO-KOM, která provozuje celorepublikový systém třídění, recyklace a využití obalového odpadu. Spolupracuje s 5861 obcemi ČR, ve kterých žije 10,391 miliónu obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám