Hlavní obsah

Jihočeští učitelé a politici dál bojují proti slučování škol

Právo, Jiří Falout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv na konci května schválili krajští zastupitelé optimalizaci středních škol, politici i učitelé se nevzdávají a dál bojují za školy, které mají být buď zrušené či sloučené.

Foto: Profimedia.cz

Se slučováním středních škol na jihu Čech nesouhlasí studenti ani učitelé.

Článek

Pedagogové českobudějovického Gymnázia olympijských nadějí, které bude sloučené s gymnáziem Česká, napsali otevřený dopis všem zastupitelům, v němž vyjmenovávají důvody, proč nemá být škola zrušena. Věří zároveň, že zastupitelé se pokusí již přijaté usnesení revokovat.

„Jsme si vědomi, že nikomu se příliš nechce uznávat vlastní chybu. Jsme ale přesvědčeni, že kdo nic nedělá, nic nezkazí, a že největší chybou je na chybě trvat. Vyzýváme vás proto, abyste své rozhodnutí o sloučení Gymnázia olympijských nadějí s gymnáziem Česká přehodnotili, a dali tak najevo veřejnosti a svým voličům, že svá slova o podpoře sportu míníte skutečně vážně,“ píše se v závěru dopisu, který má Právo k dispozici. Podepsalo jej za pedagogický sbor osm učitelů.

Starosta Vondrys: Byl porušen jednací řád

Na bitvu se připravuje i město Strakonice, kterému vadí faktické sloučení vyšší odborné školy a střední průmyslové školy se střední školou řemesel a služeb, o kterém rozhodli zastupitelé až napodruhé, protože při prvním hlasování tento bod neprošel o jeden jediný hlas.

Strakonický starosta Pavel Vondrys (Slušnost a jistoty pro Strakonice) Právu řekl, že při hlasování byl porušen jednací řád.

„Do této doby jsme čekali, až bude vyvěšený na internetových stránkách kraje zvukový záznam z jednání zastupitelstva, abychom se měli na co odvolat. Nyní přemýšlíme, jak se budeme skutečně bránit,“ uvedl Vondrys.

Trvají na optimalizaci

Město tak pravděpodobně osloví všechny zastupitele dopisem, v němž je na chybu upozorní, a zvažuje i podat přezkum rozhodnutí k ministerstvu vnitra.

Strakonický starosta vidí nedodržení jednacího řádu hlavně ve způsobu volby dohadovacího řízení o novém hlasování, o kterém zastupitelé hlasovali až dodatečně, a první pauzu na dohadovací řízení změnili poté na přestávku.

Jihočeská radní pro školství Jana Krejsová (ČSSD) aktivity pedagogů i politiků chápe, ale i nadále trvá na správnosti zvolené optimalizace. „Školy tímto zachraňujeme,“ řekla Právu. Neobává se ani, že by procesní chyba mohla slučování škol zastavit. Zdůraznila, že jednací řád je podřazen zákonu a podle něj proběhlo vše v pořádku.

Reklama

Výběr článků

Načítám