Hlavní obsah

Česku hrozí propad v úrovni vzdělání

Novinky, Karel Kvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dostatečný počet kvalifikovaných absolventů přírodovědných a technických oborů je klíčový pro ekonomický růst České republiky. Podle výsledků průzkumu organizace Evropský kulatý stůl by kvůli nedostatku těchto absolventů mohla česká ekonomika mít vážné problémy už do roku 2020.

Článek

Od roku 1995, kdy Česká republika patřila v OECD mezi 6–7 nejlepších zemí, se výsledky českých žáků výrazně zhoršily.

V matematice se čeští čtvrťáci posunuli ze 7. na 24. příčku. V přírodovědě se Česká republika propadla ze 7. na 27. místo, uvádí studie McKinsey z roku 2010.

Pokud by tento trend pokračoval, dostane se ČR během deseti let na úroveň států s nižší kvalitou vzdělání, jako je Rumunsko nebo Gruzie.

Tomuto nebezpečí chce čelit unikátní projekt Věda má budoucnost , který si klade za cíl zvýšit zájem mladých lidí o přírodní vědy, matematiku a informační technologie. Projekt podporující spolupráci škol a firem představilo občanské sdružení AISIS a společnosti Bayer a IBM.

Převaha teorie

Přírodovědné předměty a matematika jsou v rámci českých osnov výrazně zastoupeny, jejich výuka je ale často silně teoreticky zaměřená. Spolupráce škol a firem naopak nabídne žákům pohled do praxe. Dostanou mimo jiné možnost zúčastnit se workshopů s profesionály a také navštívit firmy, které se do projektu zapojí.

„Rádi bychom mladým lidem pomohli udělat si lepší představu o praktickém využití toho, co se v hodinách fyziky, chemie či matematiky dozvídají. Chceme ukázat, že kariéra v oblasti přírodních věd a technologií má budoucnost,“ vysvětluje Jiří Kukačka z občanského sdružení AISIS.

Spolupráce škol s firmami

Školám projekt nabídne možnost spolupracovat přímo s firmami a obohatit tak výuku o praktický pohled i zkušenosti z praxe.

„V Česku je o odborníky v oblasti přírodních věd a nových technologií velká nouze. Jako firma zaměřená na inovace proto chceme dětem, rodičům i pedagogům ukazovat, že přírodní vědy jsou nejen fascinující a zábavné, ale i přínosné pro budoucnost,“ doplňuje Daniela Červenclová, manažerka společnosti Bayer s.r.o.

Projekt Věda má budoucnost těží z ověřeného zahraničního modelu School Business Partnership a mohou se do něj zapojit školy, firmy i dalších instituce. V současné době běží pilotní program, naplno se projekt rozběhne v září letošního roku. Bližší informace najdete na www.vedamabudoucnost.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám