Hlavní obsah

Kdo špehoval úředníky školství? Exministři se od účtu Sysroot distancují

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aféra se špehováním mailů, která na ministerstvu školství bublá už několik týdnů, nemá konce. Bývalí ministři přehazují odpovědnost jeden na druhého. Podezřelých úředníků, jimž za sledování pošty hrozí až pět let vězení, je víc.

Článek

Podle ministra Josefa Dobeše (VV), kterému aféra v únoru málem zlomila vaz, byl už v roce 2006, tedy za exministryně Miroslavy Kopicové, na školství založen univerzální záložní účet. Takzvaný Sysroot, kam automaticky padaly maily vybraných zaměstnanců ministerstva.

Ten, kdo měl k tomuto špiónskému účtu přístup, mohl si přečíst, kdo si co a s kým píše. Dokonce mohl poštu jménem úředníků odesílat.

„Ozvala se řada dřívějších zaměstnanců, že byli už dříve sledováni. Bohužel nikdo přede mnou nepodal trestní oznámení,“ tvrdí Dobeš. Jeho slova potvrzuje exnáměstkyně Klára Laurenčíková (SZ). Právu včera řekla, že měla podezření, že jí někdo nahlížel do poštovní schránky.

„Citlivé informace personálního charakteru, které jsem si mailem vyměňovala ve svém nejužším týmu, vzápětí kolovaly po ministerstvu a staly se veřejnou informací,“ uvedla s tím, že za Dobeše již na školství nepracovala. Skončila v březnu 2010, tedy za Dobešovy předchůdkyně Kopicové.

V roce 2006 šéfovala resortu Kopicová (za ODS), poté Dana Kuchtová (za SZ), nato Martin Bursík, Ondřej Liška (oba SZ), pak opět Kopicová, než nastoupil Dobeš. „Samozřejmě jsem si zpětně zjišťovala, zda nebyla sledována i má pošta, ale IT odborník mi řekl, že ten účet byl založen v roce 2005. Ještě za paní Buzkové. Byl pro zálohování dat,“ sdělila včera Právu Kopicová.

Buzková: Za mě ne!

Exministryně Petra Buzková (ČSSD), jež úřad řídila v letech 2002 až 2006, Právu potvrdila, že zavedla možnost zálohování dat. „To je věc naprosto obvyklá v každé větší firmě. Ale aby bylo možné číst něčí poštu, musí se, jak jsem si ověřila, zřídit k tomu určený zvláštní účet. Ten za mého působení nikdy zřízen nebyl.“

Nejmenovaný vyšší funkcionář kabinetu několika ministrů pro Právo dodal, že až za Kopicové bylo známo, že systém funguje; využíval se prý pro personální politiku. „Kuchtová se v úřadu ani neohřála a za Lišky bylo sledování naprosto běžné,“ podotkl.

Bývalý vedoucí pracovník úřadu, jenž si nepřál být jmenován, včera Právu řekl, že jeho maily byly „mapovány“ v roce 2008, kdy skutečně úřad vedl Liška: „Vím to, protože přímý podřízený ministra přesně věděl, co jsem psával z mailu, a konfrontoval mě s tím.“

Liška: Šéf kabinetu využíval nátlak

Liška včera pro Právo označil sledování mailů za naprosto skandální: „Já neměl o tom, že se něco takového děje, nejmenší tušení. Za mne k tomu rozhodně nedocházelo.“ Podle jeho tvrzení byl šéf kabinetu Kopicové Petr Roupec znám tím, že „využívá velmi tvrdé nátlakové metody ke zbavení se nežádoucích podřízených“.

Roupec na otázku Práva, zda k personální politice účet Sysroot využíval, odpověděl: „Když aféra začala bublat, tak jsem se po tom začal pídit a ptal se IT pracovníků, jestli něco takového existuje. Potvrdili mi, že ano. Říkali, že účet funguje asi pět let. K personální politice jsem ho nepoužíval. To je absolutní nesmysl.“

Dobeš najal bezpečnostní experty

Ať už byl účet založen kýmkoli, podle Dobešovy tiskové sekce „jedním z prvních, které v účtu IT odborníci našli, byl mail právě Dobeše“. A mluvčí školství Patrik Kubas sdělil, že věc už vyšetřuje Policie ČR.

Dobeš se opírá o tvrzení IT experta Jindřicha Hlavatého, jenž provedl analýzu systému. Hlavatý řekl, že „za dobu od září do února letošního roku bylo sledováno několik tisíc mailů“. Kdo a proč informace využíval, nechtěl ani naznačit.

Na to, kdo maily sledoval a vynášel z ministerstva informace, například o platech manažerů, ale i maily úředníků, má přijít nový Dobešův bezpečností ředitel Václav Šmída. Dříve pracoval v Národním bezpečnostním úřadu. Kromě něj nastoupil i nový šéf IT oddělení Marek Fiala, bývalý pracovník Kriminalistického ústavu.

Dobeš, bývalý personalista v bezpečnostní agentuře ABL, sám odpovědnost za špehování ostře odmítl. Podle něj teprve 14. února pracovníci odboru komunikačních technologií přístup do účtu Sysroot „odřízli“.

Ministr Právu předal dopis bývalého šéfa IT oddělení Ivana Metelky. Ten píše, že vytipovaní vedoucí úředníci byli monitorování na příkaz exředitele Dobešova kabinetu Šimona Mastného, později bývalého ředitele Jaroslava Říhy. Oba již v úřadu nepracují. Mastný se od podezření distancoval.

Kdo měl být sledován
Josef Dobeš (VV), ministr
Kryštof Hajn (VV), bývalý náměstek ministra
Eva Bartoňová (ODS), náměstkyně
Jan Vitula (TOP 09), bývalý šéf sekce fondů EU
M. Šuléřová, T. Perglová, Vitulovy podřízené
Eva Lokšová, bývalá personální ředitelka
Jan Měšťan, vedoucí oddělení vzdělávání zaměstnanců
Lucie Kubovičová, mluvčí

Reklama

Výběr článků

Načítám