Hlavní obsah

V Praze se potkají čtyři nositelé Nobelovy ceny, zúčastní se evropské konference

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zřejmě poprvé v historii se v Praze objeví najednou čtyři nositelé Nobelovy ceny. Na 10. ročník Evropského fóra vědy a techniky, které pořádá Česká hlava ve spolupráci s Vysokou školou ekonomickou 19. května, přijedou v roli řečníků Timothy Hunt ( Velká Británie), nositel Nobelovy ceny za medicínu, Carlo Rubia (Itálie), nositel Nobelovy ceny za fyziku, Richard J. Roberts (Velká Británie), nositel Nobelovy ceny za medicínu a Kurt Wutrich (Švýcarsko), nositel Nobelovy ceny za chemii.

Článek

Mezi dalšími vystupujícími budou mj. prorektorka Aston University Julia Elisabeth King z Velké Británie, ), člen vedení European Institute of Innovation & Technology Joao Caraca (Portugalsko) ,Enegebert Ruoss, evropský ředitel UNESCO pro vědu a další. Za Českou republiku vystoupí ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek a makroekonomický stratég ČSOB Tomáš Sedláček.

Fórum s hlavním mottem „Věda a budoucnost Evropy“ se stává místem střetávání vědců, politiků a průmyslníků. V minulých ročnících hostilo řadu významných osobností, mj. světového šéfa Microsoftu Steve Balmera , ředitele firem Kapsch či Hitaschi, místopředsedu Evropského parlamentu, komisaře EU a další.

„Ekonomika má svůj Davos, ve vědě existuje celosvětové fórum v japonském Kjótu, ale Evropa podobnou tradiční akci nemá a postrádá ji. Nyní se ji pokouší vytvořit Maďaři. Praha je však pro takové fórum z mnoha důvodů ideálním místem. Zároveň je to pro naši republiku příležitost zviditelnit se a to na poli, kde se bude budoucnost Evropy odehrávat. Bohužel dosavadní naše vlády poskytují takovému projektu jen slovní podporu, což je málo na to, abychom přitáhli do Prahy i politické špičky. Náklady na takovou akci jsou přitom směšné v porovnání s některými projekty jepičího života i jepičího významu, které se v České republice realizují, “ uvedl ředitel společnosti Česká hlava Stanislav Štěpánek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám