Hlavní obsah

Nejúspěšnější hráči soutěže Jeopardy! se utkají se superpočítačem

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V americké vědomostní soutěži Jeopardy!, obdobě českého Riskuj!, padly zatím dva rekordy. Ken Jennings v sezóně 2004/2005 vyhrál 74 her v řadě a celkově nastřádal na prémiích více než 2,5 miliónu amerických dolarů. Brad Rutter dosáhl vůbec nejvyšší celkové výhry v dějinách soutěže, když na svůj účet připsal 3 255 102 dolarů. Teď jeden z nich může vyhrát další milión – pokud ovšem porazí protihráče Watsona. Nebudou to mít jednoduché: Tak se totiž jmenuje superpočítač od IBM.

Článek

Vůbec první utkání počítače s člověkem se budou vysílat 14. až 16. února 2011. Počítač Watson, pojmenovaný po zakladateli společnosti IBM Thomasu J. Watsonovi, sestavila skupina konstruktérů s cílem vytvořit počítačový systém, který se vyrovná člověku schopností odpovídat na otázky kladené přirozeným jazykem. Právě formát hry Jeopardy! se pro tento účel jeví jako ideální, neboť soutěžící jsou nuceni analyzovat rafinované významy, ironii, řešit hádanky a další úkoly, v nichž lidé excelují, zatímco počítačům se tradičně příliš nedaří.

Lidé pošlou na charitu polovinu výhry, tvůrci počítače celou částku

Vítěz utkání získá milión dolarů, ani ostatní soutěžící ale neodejdou s prázdnou. Druhý v pořadí obdrží 300 000 a třetí 200 000 dolarů. Rutter a Jennings věnují padesát procent výhry na charitativní účely, společnost IBM věnuje na charitatu celou částku.

Superpočítač Watson letos na podzim absolvoval na padesát tréninkových utkání proti účastníkům hry Jeopardy! Tato série posloužila jako příprava na televizní souboj. Vedle toho stroj úspěšně absolvoval test, kterým musí projít zájemci o účast v soutěži. Nejzajímavější okamžiky tréninkových zápasů najdete v následujících týdnech na adrese www.ibmwatson.com.

Co dokáže Watson mimo televizní studio?

Technologii používanou počítačem Watson lze využít k řešení problémů v nejrůznějších oblastech. Počítač dokáže procházet velké datové objemy a poskytovat přesné odpovědi, přičemž dokáže zároveň stanovit míru své důvěry v předkládanou odpověď. Technologii by bylo možné použít v oblastech jako je například zdravotnictví, kde by mohla přispívat ke stanovení diagnózy. Uplatnění najde také v samoobslužných aplikacích, může například poskytovat informace občanům. Zajišťovat by také mohla zákaznickou podporu po telefonu a podobně.

Reklama

Výběr článků

Načítám