Hlavní obsah

Padesát miliónů světelných let od Země se zrodila černá díra

Novinky, coe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vesmírný teleskop Chandra X-ray vyfotografoval událost, o níž se astronomové domnívají, že představuje zrození černé díry. K explozi hvězdy, z níž se objekt, jenž kvůli své gravitaci pohlcuje i světlo, zrodil, došlo 50 miliónů světelných let od planety Země.

Článek

Existenci objektu astronomové tušili už před 30 lety. Tehdy teleskopy zpozorovaly mocnou explozi hvězdy nebo supernovy v relativně nedaleké galaxii, která nese jméno M100 a nachází se 50 miliónů světelných let od Země. Vědci nyní předpokládají, že výbuch byl natolik mohutný, že po něm vznikla černá díra.

Na její zrození poukazuje také fakt, že teleskop nedávno zaznamenal obrovské množství plynu ze zbytků vybuchlého objektu, který díra pohlcuje.

Tato černá díra má pětkrát vyšší hmotnost než Slunce a hvězda, jejíž exploze zapříčinila její vznik, byla zřejmě až 20krát větší.

Foto: Reuters

Kompozitní snímek z Chandry X-Ray, teleskopu ESO a Spitzer zachycuje supernovu v galaxii M100, jež může skrývat zatím nejmladší černou díru.

„Pokud je naše vysvětlení správné, je to nejbližší místo, kde byl vznik černé díry pozorován,“ oznámil Daniel Patnaude z harvardské univerzity, který se na výzkumu podílel.

Rentgenové snímky, v nichž Chandra X-ray objekt vyfotografovala, podporují podle astronomů předpoklad, že jde skutečně o černou díru a že je živena zbytky supernovy nebo jejího hvězdného dvojčete.

Jak vědci odhadují, černé díry mohou vzniknout několika způsoby. V tomto případě by šlo o explozi hvězdy, která se změnila v supernovu a následně v objekt o tak vysoké hmotnosti, že do svého jádra díky extrémní gravitaci pohlcuje všechno kolem včetně světla.

„Můžeme se poučit z události, kterou nelze simulovat v laboratoři a je pozorovatelná jen ve vesmíru. Ačkoli se v něm černé díry vyskytují, vidět některou vyvinout se z raného stadia do stadia pozdějšího, je zcela unikátní,“ uvedl astrofyzik Avi Loeb z Harvardu.

Podle Patnaudea teprve budoucí astronomové budou moci být svědky toho, co z bývalé supernovy zbude. „Zatím (černá díra) hltá tak rychle, jak jen stačí. Přesně jako dítě nebo teenager,“ dodal Patnaude.

Foto: Profimedia.cz

Krabí mlhovina

Vědci však mají i jinou interpretaci toho, co vlastně v galaxii M100 viděli. Mohlo také jít o zrození mlhoviny. Podobné, jako je známá Krabí mlhovina u souhvězdí Býka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám