Hlavní obsah

Do dvou let budeme vyřizovat emaily i za volantem při jízdě, slibují vývojáři

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nad řidiči, kteří za jízdy telefonují, kroutí ostatní účastníci silničního provozu hlavou. Člověk, který za volantem posílá SMS zprávy už je opravdu nebezpečný hazardér. A umíte si vůbec představit, že by si někdo na dálnici položil na kolena notebook a začal vyřizovat emaily?

Článek

Jenže právě to už brzy půjde. Společnosti Deutsche Telekom a Continental vyvinuly řešení s názvem AutoLinQ, které umožňuje bezpečné používání internetu nebo alespoň některých služeb během jízdy. Platforma a na ní založený webový prohlížeč byly vyvinuty ve společnosti T-Systems.

Prototyp se setkal s velkým zájmem na veletrhu CeBIT. Sériově se bude vyrábět asi za dva roky.

Ovládací prvek bude jako navigační přístroj zabudován do střední konzole automobilu. Zvláštností systému AutoLinQ je hlasové ovládání funkcí řidičem, e-maily a SMS budou předčítány. Další běžné funkce jako surfování po internetových stránkách budou ovšem možné jen při zastavení vozidla.

Řešení nabídne i dopravní informace

„AutoLinQ je první kompletní řešení, které umožňuje bezpečné ovládání internetových aplikací v automobilu a navíc komunikací v reálném čase zefektivňuje provoz, například hlášením aktuálních dopravních informací,“ říká Horst Leonberger, šéf projektu ve společnosti Deutsche Telekom.  Leonberger.

AutoLinQ je, podobně jako tomu je s aplikacemi pro chytré telefony, první otevřenou platformou založenou na systému Google Android. Vývojářské komunitě se tak otevírá cesta k vývoji aplikací a služeb pro automobily.

Vývoj a správu aplikací zajišťuje T-Systems i pro zákazníky na českém trhu. Prostřednictvím své divize systémové integrace přináší ucelené portfolio služeb a řešení pro automobilový průmysl, ale i další obory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám