Hlavní obsah

Hvězdárna ve Valašském Meziříčí bude mít specializovanou učebnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Hvězdárna ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku bude mít novou specializovanou učebnu s technikou pro zpracování údajů získaných astronomickým pozorováním. Vybudování učebny je součástí společného projektu s Kysuckou hvězdárnou v Kysuckém Novém Městě na Slovensku. Potrvá od března příštího roku do února 2012 a vyžádá si náklady 833 000 korun, uvedl náměstek zlínského hejtmana Jindřich Ondruš.

Článek

V rámci projektu budou v obou hvězdárnách vytvořeny podmínky pro odborné vzdělávání, přípravu na vědeckou práci i pořizování a zpracování experimentálních dat. Žáci základních a středních škol z obou zemí se také zúčastní výměnných studijních stáží. Vytvořené vzdělávací programy a pořízené vybavení budou nabízeny i středním školám v regionu jako netradiční možnost dalšího prohlubování znalostí a dovedností.

"Studentům umožní přímý kontakt a práci na odborných pozorovatelských programech, učit se a osvojovat základní principy odborné, vědecké a technicky náročné práce. Seznámí se také s principy zpracování, vyhodnocení a publikování získaných dat a poznatků," poznamenal Ondruš.

Zlínský kraj se prostřednictvím své příspěvkové organizace Hvězdárna Valašské Meziříčí hodlá s projektem ucházet o peníze z Operačního programu Přeshraniční spolupráce ČR - SR 2007 - 2013. "V případě úspěšného schválení projektu bude financováno 513 000 korun z EU a zbylých 320 000 korun z rozpočtu Zlínského kraje," uzavřel náměstek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám