Hlavní obsah

Laboratoře liberecké univerzity postaví za 310 miliónů korun Metrostav

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Nový komplex laboratoří Technické univerzity v Liberci postaví Metrostav, který je druhou největší stavební firmou v zemi a loni uskutečnil zakázky za 22 miliard korun. Technická univerzita včera s firmou podepsala dodavatelskou smlouvu, sdělila mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková.

Článek

Do tendru se přihlásilo osm českých firem, dva uchazeči ale byli kvůli nesplnění podmínek soutěže vyloučeni. Metrostav vyhrál s nejlepší nabídkou - komplex postaví za 310,2 miliónu korun včetně DPH.

Většina peněz z operačního programu půjde na vybavení a přístroje

Nové laboratoře získá univerzita díky podpoře z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace, z něhož získala 800 miliónů korun. Jen část je ale určena na samotnou výstavbu laboratoří, zbytek půjde do vybavení a přístrojů. "Projekt je naplánován na čtyři roky, nové laboratoře ale musí stát do června 2012," řekl rektor univerzity Zdeněk Kůs. Univerzitní laboratoře jsou jedním z osmi projektů, které loni peníze z programu na výzkum a vývoj dostaly.

Rozhodla cena, ale i výše smluvních pokut

Soutěž byla otevřena všem uchazečům z Česka i zahraničí. Univerzita požadovala zkušenosti se stavbami tohoto druhu a velikosti. Rozhodující byla cena, termín dodání a také výše smluvních pokut. "Cena i doba dokončení jsou závazné, nepočítáme s úhradou takzvaných víceprací, za každý den prodlení zaplatí dodavatel penále," zdůraznil Kůs.

Moderní komplex laboratoří má sloužit pro technické obory a výzkum v oblasti nanotechnologií a nanomateriálů. Areál bude stát v blízkosti Studentského náměstí v areálu univerzity na nevyužívaných pozemcích a částečně nahradí i budovy, které už dosluhují. Výstavbě nového sedmipodlažního komplexu bude předcházet demolice starých budov. "Staveniště by měla firma převzít co nejdříve, na dokončení budov pak bude mít 66 týdnů," řekla Kočárková. Škola už podle ní také začala pro nové laboratoře nakupovat první přístroje.

Nový pavilon L, největší investice v dějinách univerzity

Nový pavilon L je největší investiční akcí v 55leté historii liberecké univerzity. Cílem projektu je zlepšit podmínky pro výzkum a vývoj, ale také pro studium. Univerzita díky němu získá i prostor k dalšímu rozvoji. Je to projekt, který v první čtyřleté fázi staví a pořizuje vybavení a zároveň nabíhá jeho výzkumná činnost. Po čtyřech letech si už na sebe bude muset vydělávat a to nejen na mzdy zaměstnanců, ale i na nové přístroje. "Odhadem bude muset ročně získat zhruba 100 až 150 milionů korun z různých zdrojů," dodal Kůs.

Reklama

Výběr článků

Načítám