Hlavní obsah

Nejlepším českým luštitelem sudoku je osmnáctiletý gymnazista z Brna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Osmnáctiletý brněnský gymnazista Jakub Ondroušek o víkendu poprvé získal titul českého mistra v luštění sudoku a za měsíc se vypraví na mistrovství světa ve Filadelfii. Na turnaji v Brně jej předčil jen Polák Jan Mrozowski. Ten je sice vítězem turnaje, ale jako cizinec nemůže získat titul českého mistra.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V napínavém finále Mrozowski a Ondroušek neudělali žádnou chybu a měli na vteřinu stejné časy. O vítězi proto rozhodlo skóre z předchozí části turnaje.

"Škoda, stačilo být o vteřinu rychlejší," řekl Ondroušek po finále se třemi složitými rébusy. Nyní jej čeká příprava na světový šampionát. "Zkusím si v rámci přípravy sehnat a vyluštit sudoku z jiných národních mistrovství," uvedl student, jenž se věnuje sudoku přibližně čtyři roky.

Ondroušek spolu s Janem Novotným a Janou Břízovou zvítězil také v soutěži týmů. Právě Novotný vyhrál poslední dva šampionáty. Před ním dvakrát slavila Jana Tylová, jež se v roce 2006 stala také historicky první mistryní světa v Itálii.

Tradiční i méně obvyklé formy rébusů, celkem 50 typů

Na soutěžích v sudoku, a ta brněnská nebyla výjimkou, se luští nejen obvyklá forma oblíbeného rébusu, ale také třeba diagonální, nepravidelná, součtová, lichá a sudá sudoku s upravenými pravidly. V Brně se museli luštitelé vypořádat celkem s 50 typy sudoku, z nichž některé zde měly světovou premiéru.

"Hádanky vytvořili nejlepší autoři z celého světa, konkrétně z USA, Japonska, Singapuru, Běloruska a České republiky," uvedl hlavní organizátor Vítězslav Koudelka. Patrně nejzajímavější novinkou bylo kontaktní sudoku, při kterém dva soutěžící vyplňují jedno sudoku a předhánějí se, kdo v téže tabulce doplní více čísel.

Rébus, který dnes lidé znají jako sudoku, se inspiruje v logických hrách starých až 1000 let. V moderní podobě vznikl v roce 1979. Název vymysleli v 80. letech Japonci. O skutečnou expanzi se postaral o pár let později Novozélanďan Wayne Gould, jenž vymyslel speciální počítačový program generující hlavolamy a přesvědčil proslulé světové listy, aby sudoku pravidelně zveřejňovaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám