Hlavní obsah

Záchranáři by při katastrofách mohli používat notebooky a PDA místo telefonů

Právo, ťas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řešení, které záchranářům umožňuje i v případě výpadku telekomunikačních sítí efektivně komunikovat, mít přístup k aktuálním informacím a systematicky řídit obnovu klíčových zdrojů, je výsledkem projektu, na kterém spojily síly česká společnost Software602, italská pobočka IBM, španělská komunikační firma APIF MOVIQUITY a několik univerzitních a výzkumných pracovišť z různých evropských zemí.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ilustrační foto

Článek

Vyvinutá technologie je k dispozici provozovatelům záchranářských systémů ve všech zemích EU. Projekt byl realizován v rámci 6. rámcového programu výzkumu a vývoje EU.

V případě havárie, teroristického útoku nebo jiné katastrofy by zmíněné řešení umožnilo okamžitě vytvořit bezdrátovou síť pokrývající území o rozloze několika kilometrů čtverečních.

Účastníci záchranných prací by dostali notebooky, PDA nebo obdobná zařízení, v nichž je instalována aplikace pro sdílení informací a koordinaci týmu. Součástí systému by byl také speciálně vybavený automobil, který by fungoval jako technologické jádro komunikace pro záchranný tým a pro jeho spojení s krizovým štábem.

Firma Software602 vyvinula uživatelské rozhraní (front end), IBM interní (back-office) části systému a APIF dodal peer-to-peer platformu bezdrátové sítě. Další účastníci projektu řešili sdílení dat, práci s mapami a řízení pracovních postupů. Zákazníka představovala Civilní obrana italského regionu Kalábrie.

„Pro důležité objekty, jako jsou nemocnice nebo velké průmyslové komplexy, sice existují havarijní plány zahrnující i obnovení provozu, ale v praxi je jejich realizace omezená tím, že účastníci nemají přehled o aktuální situaci a chybí jim vzájemné propojení. S řešením, které vzniklo ve spolupráci řady komerčních firem, univerzit a výzkumných center, mohou být záchranářské a rekonstrukční práce usnadněny a může se do nich efektivně zapojit více lidí,“ uvedl manažer projektu za Software602 Zdeněk Záliš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám