Hlavní obsah

V Rakovníku čekají nápor v mateřinkách, zvýší počet dětí ve třídě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakovník

Město Rakovník sice v letošním roce očekává velký zájem rodičů o umístění dětí do mateřských škol, počet těchto zařízení ale navyšovat nebude. Využije ministerské vyhlášky, která umožňuje zvýšit stanovený počet 24 dětí v jedné třídě s ohledem na hygienickou kapacitu až o čtyři místa.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

"V případě potřeby můžeme také vytvořit třídy v prostorách, které jsou v současnosti využívány jako tělocvičny," řekl mluvčí radnice Jan Polák.

Město zřizuje sedm mateřských škol, které mají podle školského rejstříku celkovou kapacitu 685 dětí. V loňském roce bylo nově přijato 150 dětí, školky celkem navštěvovalo 556 dětí. Letos má radnice signály, že zájem o místa bude velký. Stavět nové zařízení, jako v jiných městech, ale v Rakovníku nechtějí. Aby mohly školky vyhovět co nejvíce rodinám, požádaly pro školní rok 2010/2011 radu města o výjimku z počtu dětí. Radní tyto výjimky schválili. Kolik přesně dětí nastoupí a nakolik bude kapacita rakovnických školek dostačující, bude známo až po zápisech, které se konají od poloviny února do konce března.

S nedostatkem míst v mateřinkách bojují i ostatní středočeská města. V Kladně například letos přibudou dvě nové školky, celková kapacita těchto zařízení ve městě se navýší o 125 míst. Otevření nové mateřské školy se letos chystá i v Mladé Boleslavi. Vznikne při 6. základní škole a její kapacita bude 100 dětí. Dobříšská radnice připravuje rozšíření dvou městských škol, přibude tak 42 míst. V Berouně v těchto dnech začali budovat novou mateřskou školu pro osm desítek dětí.

Problémy s nedostatečnou kapacitou školek mají ve středních Čechách zejména obce, které leží blíž k Praze. V okolí hlavního města se masivně staví, za překotnou bytovou výstavbou však pokulhává infrastruktura a občanská vybavenost. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám