Hlavní obsah

Vědci dokážou ničit rakovinu laserem a nanobublinkami

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Houston

Vědci z Rice University v americkém Houstonu objevili novou cestu k odhalení a likvidaci rakovinotvorných buněk. Využívají laseru schopného vytvářet v buňkách menší i větší bublinky, s jejichž pomocí pak lze zničit nakažené buňky.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Zacílení na jednotlivé buňky je jednou z nejlákavějších výhod nanomedicíny,“ řekl podle webové stránky ScienceDaily běloruský fyzik Dmitrij Lopatko, který výzkum vedl.

Laser prosvěcuje buňky a vytváří bublinky okolo mikroskopických částic zlata. Změnou intenzity laseru lze regulovat velikost bublinek. Ty mohou sloužit ke zjištění stavu buněk, ale dají se rovněž „nafouknout“ tak, že nemocnou buňku nakonec roztrhnou a tím zlikvidují.

Vědcům, kteří pracovali mimo jiné s buňkami nakaženými leukémií, se navíc podařilo použít nanočástice k dopravě protilátek přímo do buněk. „Cílem je zachytit a léčit nezdravé buňky včas, než choroba pokročí do stadia, kdy pacienty zcela zachvátí,“ vysvětlil Lopatko.

Už loni použil tento vědec s kolegy z Minska laser k likvidaci usazenin ucpávajících cévy. „Bublinky na ně zabírají jako sbíječka,“ komentoval to tehdy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám