Hlavní obsah

Rodiče chtějí vychovávat děti zodpovědně, chybějí jim vzory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Na jihu Moravy přibývá rodičů, kteří se snaží k výchově svých dětí přistupovat zodpovědně a pro získání rodičovských dovedností absolvují různé kurzy. Stovky jich jen v Brně za rok projde kurzem Efektivního rodičovství Centra pro rodinu a sociální péči.

Článek

Podle Elišky Vondráčkové z centra dnes stále víc rodičů absolvuje předporodní kurzy. Těmi o rodičovství na ně tak navazují.

Dospělým chybějí vzory

Druhým podstatným důvodem podle odbornice je, že dnešní rodiny žijí víc osamoceně. Dospělým tak chybí v okolí vzory, jak vychovávat. Lidé v mládí budují kariéru a když se jim pak narodí dítě, nemají kde brát pro výchovu příklady. "Neměli třeba mladšího sourozence a ani nevidí výchovu v rodině svého sourozence," uvedla. Ze záchvatů vzteku dítěte tak mohou být nervózní a bát se, že ve výchově selhávají. Kurzy centra jsou proto zaměřené v první řadě na to, aby rodiče získali ve výchově sebevědomí a byli si jistí, proč ten který postup uplatňují.

Dnešní rodiče podle Vondráčkové rozhodně nemají o výchově nedostatek informací. V různých "zaručených radách" z internetu a časopisů se však ztrácejí. "Někdy jsou to i informace protichůdné. Rodiče jsou z toho nejistí, zmatení," popsala odbornice. Kurz Efektivního rodičovství je i proto dlouhodobý a skládá se z devíti setkání. Rodiče tak nejen získají informace, ale i zážitky a své výchovné zkušenosti mohou konzultovat s ostatními účastníky kurzu.

Většinou docházejí ženy, přibývá i otců

Na setkání většinou chodí ženy, přibývá ale i otců, kteří tvoří asi třetinu. Vondráčková to vnímá jako signál, že se muži chtějí na výchově podílet a považují ji za důležitou. "Muž třeba cítí, že to potřebuje víc, že je mu výchova dítěte vzdálená," upřesnila.

Podle Vondráčkové navštěvují kurzy lidé, kteří přikládají cíli vychovat dobře své dítě velkou hodnotu. Dodala, že zatím mezi přihlášenými převažují obyvatelé velkých měst, kde je služba dostupná. Centrum se ji ale snaží rozšiřovat i do menších měst. "Dnes máme lektory, kteří jsou schopni kurzy vést po celé republice," uvedla Vondráčková. Stačí tak, aby se kdekoli na venkově vytvořil rodičovský kolektiv. Zájem podle Vondráčkové roste.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám